Több ezer menedékkérő érkezett vonaton Magyarországról Bajorországba

Vágólapra másolva!
Enni- és innivalóval fogadják őket.
Vágólapra másolva!

A BR bajor közszolgálati médiatársaság adatai szerint Münchenbe mintegy 1900 menedékkérő érkezett, további 600-an pedig az osztrák határnál fekvő Rosenheimbe. Sok gyerek volt közöttük.

A menedékkérőket a müncheni főpályaudvaron enni- és innivalóval, orvosi ellátással fogadták,

a csecsemővel érkező felnőttek tiszta pelenkát is kaptak.

Spontán gyűjtés

A bajor tartományi fővárosban spontán gyűjtés indult a javukra. A müncheni rendőrség kedden délután a Twitter-mikroblogon arra kérte az adományozókat, hogy ne vigyenek több élelmiszert és egyéb holmit, mert mindenből van elég.

A menedékkérőket a megérkezés után regisztrálják és a befogadóállomásokra szállítják.

Bajorország a túlterheltség miatt segítséget kért a többi tartománytól. A szomszédos Baden-Württemberg már jelezte, hogy kisegíti.

Euforikus hangulat

Münchenbe az utóbbi időszakban naponta 400-500 menedékkérő érkezett, a Magyarországról induló vonatok révén így hirtelen jelentősen megugrott a számuk. Nagyobb fennakadás azonban így sem történt, és a szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint többnyire nyugodt, és időnként "euforikus" volt a hangulat a főpályaudvaron keddre virradó éjjel, amikor az első szerelvények megérkeztek.
A Bild című lap online kiadása szerint nagyjából 100-100 menedékkérő Stuttgartba, illetve Frankfurtba érkezett kedden Münchenből induló vonatokon, és még Németország északi részén, Alsó-Szászországban és Brémában is érezhető, hogy növekedik a vonaton érkező menedékkérők – többnyire szíriaiak, irakiak és nyugat-balkániak – száma.