Ausztria 5000 menekült gyerek tanítására készül

Vágólapra másolva!
A menekültválság nyugati szomszédainknál is számos nehézséget okoz, a felmerülő problémák kezelésére azonban más utat választottak. A befogadás támogatása, a közösségi szolidaritás erősítése és a hétköznapi együttélés – például az év kezdetével az iskolákban – igazgatási szinten is megjelenik. 
Vágólapra másolva!

Miután Faymann kancellár egy interjúban kijelentette, hogy „a szolidaritás nem egyirányú utca, és a kerítés építése nem fogja megakadályozni, hogy az embercsempészek visszaéljenek a menekültek kiszolgáltatottságával”, és több mint húszezer ember tüntetett több szolidaritásért és a menekültek megsegítéséért Bécs belvárosában, a menekültkérdés a hétköznapok részévé válik. Például az iskolákban.

Sokan Ausztriát választják

Ausztriában egy héttel később, szeptember hetedikén kezdődik az iskola, így szeptember első hete, vagyis az utolsó iskola előtti hét a felkészülésé. Bár a naponta érkező több ezer menekült jelentős része tovább akar menni Németországba és más észak-európai országba, sokan maradnak Ausztriában.

És Ausztria mindent megtesz, hogy az Ausztriában maradók beilleszkedése akadálymentes legyen.

Gabriele Heinisch-Hosek szociáldemokrata párti kulturális miniszterasszony tegnap bejelentette, hogy az iskolaév kezdetén ötezer menekült gyermeket kell az iskolarendszerben elhelyezni. “A menekültek száma kezelhető, megfelelő mennyiségű tanár van, és a finanszírozás is megoldott” - nyilatkozta.

Ahol mindig van pénz, ha kell

A kulturális minisztériumban kilenc tartományi oktatásihivatal-vezető találkozott, hogy megegyezzenek a számokban és abban, mit kell tenni annak érdekében, hogy a befogadás zökkenőmentes legyen. Kvótákat állítottak föl, minden tartomány jelentős számú menekült befogadását vállalta. A finanszírozás egyelőre másodlagos, ennyi gyerek még nem igényel jelentős pluszforrást – mondták.

Az osztrák minisztérium tisztában van azzal, hogy további menekültek várhatóak, így felkészült a fogadásukra.

Az oktatási minisztériumban külön menekültügyi koordinációs irodát hoztak létre, a tartományi iskolaszékek felkészültek arra, hogy további gyermekek elhelyezésére lesz szükség. A várakozás nem alaptalan: csak a hétfői napon minden eddiginél több, 3650 menekült érkezett Ausztriába.