Láthatóan sokkolja Európát a menekültválság

macedónia menekültek migránsok görög határ
Migrants wait to cross the Macedonian-Greek border near the town of Gevgelija, on August 20, 2015. Macedonian special police forces arrived this morning and blocked the illegal border crossing between Macedonia and Greece."Government of Macedonia has declared the state of emergency in the region of country's southern and northern border and in accordance with the law to open a possibility for appropriate engagement of the army of Macedonia,”official said.AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
2015-öt minden bizonnyal az európai menekültügyi válság éveként emlegetjük majd. Miközben özönlenek a kontinensre a menekültek, közös európai menekültpolitikának a körvonalai sem látszódnak. Összegyűjtöttük, hogy az egyes kormányok és államok miként reagálnak a válságra.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban továbbra sincs döntés arról, mennyi bevándorlót fogadnának be az egyes országok. Szeptember 14-én újra összeülnek az uniós vezetők, de a korábbi nyilatkozatok alapján nem lesz egyszerű egyezségre jutni a II. világháború óta nem látott menekültügyi krízisben.

Igazságos elosztásról beszélt Angela Merkel Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

– mondta Angela Merkel német kancellár szeptember 1-jén a Reuters szerint.

Hosszú vajúdást jövendölt Matteo Renzi Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

– nyilatkozott Matteo Renzi, Olaszország miniszterelnöke augusztus 30-án.

Sebastian Kurz súlyos válságról beszélt Forrás: Picture-Alliance/AFP/Wiktor Dabkowski

– erről Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter beszélt augusztus 28-án.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök nem akar kerítéseket építeni Fotó: Bielik István - Origo

– közölte Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök augusztus 26-án.

Jean-Claude Juncker azonnali megoldást sürgetett Forrás: AFP/Martin Bureau

– erről már Jean-Claude Juncker beszélt augusztus 23-án.

Orbán Viktor miniszterelnök a terrorizmus és a bevándorlás összefüggéseit taglalta Tusnádfürdőn Forrás: MTI/Beliczay László

– erről is beszélt Orbán Viktor július 25-én Tusnádfürdőn.

Kvóták

Az Európai Bizottság még a nyár elején terjesztette elő, hogy az uniós országok között a lakosságszám alapján kellene elosztani a menekülteket.

Az EU-s miniszterelnökök többsége elvetette a kötelező kvótát,

azonban az utóbbi napokban ismét felmelegítették ezt a témát.

Az európai országokban egyébként meglehetősen eltérően fogadják a háborús övezetekből érkező bevándorlókat.

A fogadtatás – Németország

A legfrissebb adatok szerint idén már több mint 200 támadás érte a bevándorlókat. Előfordult, hogy felgyújtották a szálláshelyeiket.

#Danke_Deutschland الالمان يستقبلون السورين بالورود شكرا من القلب لكل الشعب الالماني والحكومة المانية التي فتحت ابوابها بالابتاسامة والورود والمحبة بعكس كثير من دول العربية وشكرا من القلب للشعب الالمانيDie Deutschen begrüßen das syrische Volk mit Blumen. Dafür danken wir dem deutschen Volk und der Regierung von ganzem Herzen, dass sie ihre Türen für uns öffnen im Gegensatz zu den arabischen Ländern.

Posted by Talal Abk on Tuesday, 25 August 2015

Ugyanakkor Drezdában többezres tömeg üdvözölte az országba érkezőket.

A Németország keleti részén lévő Nauenben sokan nem kérnek a bevándorlókból Forrás: AFP/Nestor Bachmann

A fogadtatás – Magyarország

A magyar kormány kerítést épít a szerbiai határszakaszon. Az ideiglenes kerítés augusztus 31-ig elkészült, de már több helyen megrongálták. A végleges építményt novemberre tervezik.

A pengekerítés nem tartóztatja fel a menekülteket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Fogadtatás – Ausztria

Nyugati szomszédunkban találták meg azt a kamiont, amiben 71 migráns vesztette életét. A jármű Budapest déli részéről indulhatott. Eddig öt embert helyeztek előzetes letartóztatásba. Ausztriában a tragikus eset miatt ellenőrzést rendeltek el az A4-es autópályán, emiatt több mint 30 kilométeres dugó alakult ki hétfőn az M1-es autópályán.

A burgenlandi rendőrség egy nickelsdorfi hűtőházba vitte a halálkamiont Fotó: Origo

A fogadtatás – Görögország

Az egyre súlyosabb helyzetet tovább mélyíti a gazdasági és politikai válság, például Görögországban, miközben a bevándorlási krízisen csak újabb erőforrások bevonása segíthetne.

Bevándorlók a görögországi Leszbosz szigetén Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A fogadtatás – Olaszország

A dél-európai államban is nagy gondot jelent a bevándorlók magas száma. A múlt hónapban Rómában csaptak össze a rendőrök és a migránsokat eltávolítani szándékozó szélsőjobboldali tüntetők. Több olasz város szerint egyszerűen nincs pénz a menekültek befogadására.

Bevándorlók imádkoznak az olasz tengerparton Forrás: AFP/Jean-Christophe Magnenet

A fogadtatás – Szerbia és Macedónia

A két állam csupán tranzitország a menekülteknek, ők mégis gyakran arról számolnak be, hogy a hatóságok keményen bánnak velük. Lázár János kedden a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság előtt arról beszélt, hogy az embercsempész bandák a balkáni államokban szerelik föl a bevándorlókat korszerű technikai eszközökkel.

A balkáni tranzitországokban sem rózsás a menekültek helyzete Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Többnemzetiségű és vallásilag is különböző csoportokra osztható az Európát elárasztó menekültek tömege – mondta a Lánchíd Rádióban N. Rózsa Erzsébet iszlámszakértő. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a közel-keleti országokból érkező migránsoknak csak egy kisebb része jelenik meg Európában, azonban a távolabbi vidékekről, Afganisztánból vagy Pakisztánból kifejezett céllal indulnak el az emberek, és

jórészt a már Európában élő ismerősi körük környezetébe szeretnének eljutni.