Japán férfi kért menedékjogot Moldovában

A japán férfi egy moldovai menekülttáborban él
Vágólapra másolva!
Hokudzsima Hirosi a Moldovai Köztársaságban kért politikai menedékjogot. A japán férfi azt állította, hogy azért maradna Moldovában, mert az egy nyugodt, szerény, tradicionális ország, nem úgy, mint Japán, amelyet megfertőzött az amerikai technológiák és kapitalizmus szelleme. A férfi beadványát elutasították, fellebbezett, bár esélye nem sok van.
Vágólapra másolva!

Hirosi 2006-ban távozott Japánból, és egy éve van a Moldovai Köztársaságban. Tavaly szeptemberben kért politikai menedéket, és már egy éve a köztársaságban tartózkodik, a repülőtérhez közeli menekültközpontban lakik – olvasható az Eurocom – Romániai Sajtófigyelő oldalán.

Válaszra várnak

Egy évvel a menedékkérelme benyújtása után Hirosi kedvezőtlen választ kapott a Bevándorlási és Menekültügyi Irodától. Hirosinak azt kellene bizonyítania, hogy Japánban üldözik. Ecaterina Silvestru, a menekültközpont vezetője elmondta: világszinten Japán a menekültközpontok egyik legnagyobb támogatója.

Milyen üldözésről lehetne szó Hirosi esetében?

Nem hiszem, hogy kedvező választ fog kapni a kérelmére – vélte Ecaterina Silvestru.

A japán férfi egy moldovai menekülttáborban él Forrás: Adevarul

Hirosi bíróságon támadta meg a döntést. „Az ügyvédemmel együtt a Fellebbviteli Bíróság második válaszát várjuk, melyet, ha kell, meg fogunk támadni.” Hirosi szerint azért utasították el a kérelmét, mert a japán hatóságok megtudták, hogy politikai menedékért folyamodott, és ezért befolyásolták a moldovai Bevándorlási és Menekültügyi Iroda döntését.

Nagyon sok a technika

A férfi azért hagyta el Japánt, mert az ország túlságosan áttechnologizált, a japán kormány pedig az információs technológiák segítségével bevezette a polgárok információs ellenőrzését. E tekintetben Moldovai Köztársaságot tökéletes országnak tartja. Nem nagyon áll jól a fejlett technológiák terén, igaz, az internetsebesség jó, wifi pedig mindenhol van, de Moldova inkább egy elmaradott ország – ez pedig nagyon tetszik Hirosinak.

Hirosi szerint Japánt túlságosan megfertőzték a modern technológiák, ezért is menekült el Forrás: Photononstop/Eurasia Press

„A Moldovai Köztársaságban tanulok, híreket olvasok és főzök. Ilyesmikkel foglalkozom.

Egyszerű dolgokat készítek: rizst, tésztát. Nem szeretem a japán ételeket.

Semmit sem szeretek, ami japán: sem az embereket, sem az ennivalót, sem a jellemet. De a moldovaiakat igen. Az igazi moldovaiak nyugodtak, okosak és kedvesek. Az itteniek továbbra is a hagyományos életet szeretik, gyűlölik a vasvárosokat. A primitív életet szeretik” – mondta Hirosi.

Rabok lettek?

A férfi szerint a japánok még nem ébredtek rá, hogy a kütyük rabjaivá válnak. Az emberek könnyebben kommunikálnak technológiákon keresztül, mint a valóságban,

ez pedig elembertelenedéshez vezet, a társadalom pedig atomizálódik.

Hirosi ezért utasít el bármiféle közösségi hálózatot.