Külföldön a csapból is Magyarország folyik

menekült keleti migráns
Békés ülő-tüntetés a Keleti előtt 2015 szeptember 3-án
Vágólapra másolva!
Tele van velünk a világsajtó, a Bicskén és a Keleti pályaudvarnál történtek a legnagyobb nemzetközi hírforrások vezető anyagai között szerepelnek. A hozzáállás vegyes: van, aki csak a tényeket közli, mások pedig kommentárt is fűznek az Orbán-kormány migránspolitikájához. Még Vlagyimir Putyin is tudni véli, miért történik mindez.
Vágólapra másolva!

A magyarországi migránshelyzet hosszú ideje szerepel a világsajtó vezető hírei között, de amióta a Keleti pályaudvarnál elszabadultak az indulatok – előbb a migránsok feltartóztatása, utóbb pedig a Bicskén megállított vonat és a gyalogos menetbe kezdő migránsoszlop miatt –, majd a csúcsra járatták a Magyarország és Németország közötti üzengetést, az érdeklődés a többszörösére nőtt: kis túlzással a csapból is a magyarországi fejlemények folynak.

Ülő tüntetés a Keleti előtt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Aktívak az angol nyelvű oldalak

A BBC-n és a CNN-en csütörtök óta Magyarország a vezető hír, a két nagy angol nyelvű hírcsatorna tudósítói a bicskei vonatról, illetve a feltartóztatott szerelvény mellől folyamatosan tájékoztatják nézőiket.

A brit közszolgálati rádió 4-es adóján péntek reggel egy magyarországi menekülttáborban élő, a szír polgárháború egyik romhalmazából, Homszból érkezett kétgyerekes anyukát szólaltattak meg, aki szerint

a szíriai helyzetért azok az (európai) országok is felelősek, akik most megtiltják nekik a beutazást.

Németországba vágynak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Elmondása szerint 4 éve menekültek el Homszból, fél évet éltek Damaszkuszban, majd megjárták Libanont és Törökországot, mielőtt egy gumicsónakon Görögországba, onnan pedig – Macedónián és Szerbián át – Magyarországra érkeztek volna. Végső úti céljuk aligha meglepő: Németországba tartanak.

A bicskei felvétel

És ha már Macedónia: a balkáni ország külügyminisztere, Nikola Poposzki volt a vendége a BBC egyik legfontosabb politikai háttérműsora, a Hard Talk csütörtök esti adásának. A jobboldali politikus szerint

közös európai megoldásra – jelesül a kvótarendszerre – van szükség migránsügyben.

Külön hírértéket képvisel a Sky News videója, amely a világsajtót bejáró, a bicskei vonatsíneknél készült fotók előzményeit is rögzíti: a felvételen az látható, amint a kétségbeesett családanyát és gyerekét az apa hirtelen a sínre rántja.

Emellett elhangzik az is, hogy a sajtót ki kell tessékelni az állomásról, mert annak környékét műveleti területté nyilvánították – ezt a rendőrség később cáfolta.

Cameron nem elég bátor

Továbbra is a vezető hírek között van Magyarország a The Telegraph és a The Guardian internetes oldalán, míg a The Independent egy magyarországi fotóval illusztrálja a brit Munkáspárt elnöki posztjára kacsingató Jeremy Corbyn vendégkommentárját. A politikus úgy véli,

a londoni vezetés nem elég bátor ahhoz, hogy szembeszálljon a migránsok jelentette kihívással.

Cameron is magkapta a magáét Forrás: AFP/Paul Ellis

Szerinte David Cameron miniszterelnöknek az Európai Unióval és az ENSZ-szel együttműködve kellene közreműködnie egy méltányos elosztási rendszer kialakításában, a szigetország ugyanis képes lenne több migránst befogadni.

A kormányfő erre péntek délelőtt jelezte: Nagy-Britannia több ezer további szír menekültet kész befogadni.

Putyin tudja az okokat

A magyarországi fotók az orosz médiában is kelendőek: a TASZSZ hírügynökség szintén egy Keletiben készült képpel illusztrálja péntek reggeli beszámolóját, amely szerint a Vlagyivosztokban tartózkodó Vlagyimir Putyin kijelentette:

a migránsválság gyökerei a Nyugat elhibázott Közel-Kelet-politikájában keresendők.

Ugyanígy dolgozta fel Putyin mondatait a Russia Today, míg a Sputnik News inkább csütörtökön volt résen.

Putyin újra nyugatozott egyet Forrás: RIA Novosti/Michael Klimentyev

Szétszedik Orbánt az osztrákok

Kiemelten szerepel a magyarországi helyzet a német nyelvű sajtóban is: a Keletinél és a Bicskén történtek a vezető hírek között olvashatók a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Süddeutsche Zeitung, a Neue Zürcher Zeitung, a Die Presse és a Der Standard oldalain.

Mindenki Bicskére figyel Fotó: Polyák Attila - Origo

Utóbbi pénteken kemény hangú kommentárban tette helyre az Orbán-kormányt. A liberális osztrák lap szerint bár az ausztriai helyzet sem kifogástalan, közel sem olyan rossz, mint a magyar, ahol „megdöbbentő az inkompetencia”.

„Ahelyett, hogy elismerné a hibákat, Orbán hetek óta a migránsok okozta káoszt használja a már meglévő nacionalista és idegengyűlölő hangulat feltüzelésére, és a saját ellenzéke ellen”

– fogalmaz az osztrák napilap.