Franciaország légi csapásokat fontolgat Szíriában

2015.09.05. 13:38

Franciaország nem zárja ki, hogy légi csapásokat hajt végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen Szíriában is, nemcsak Irakban - írta szombat délután megjelent számában a Le Monde.

A vezető francia napilap szerint a szíriai légi csapások lehetősége a szíriai válság miatt a francia elnöki hivatalban pénteken összehívott védelmi tanács ülésén került szóba. Eddig a francia diplomácia ezt egyértelműen kizárta.

A francia hadsereg kizárólag Irakban vett részt eddig az Egyesült Államok által a dzsihadista szervezet ellen indított légi csapásokban.

Szíriában a mérsékeltnek tartott ellenzéki erőket fegyverekkel és stratégiai tanácsokkal segítette, mert attól tartott, hogy a légi csapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősíthetik.

A francia Rafale bombázók eddig csak iraki célpontok ellen indultak Abu DzabibólForrás: AFP/Ho

Megijedtek

A szíriaiak felgyorsult exodusa, a kudarc, hogy nem sikerült megállítani az Iszlám Államot, és az orosz katonai jelenlét esetleges megerősítése módosították a Le Monde szerint a francia álláspontot.

„Mindenki megértette, hogy ez nem folytatódhat tovább” - idézett egy meg nem nevezett forrást a lap, amely szerint Francois Hollande államfő a döntést már meghozta.

Az viszont nem ismeretes, hogy mikor és mekkora mértékben kívánja a francia légierő megkezdeni az első felderítő repüléseket Szíriában a Jordániában állomásozó Mirage 2000-es, illetve az Abu-Dzabiba telepített Rafale típusú bombázókkal. 

A szíriai menekültek exodusa késztetheti politikája megváltoztatására FranciaországotForrás: AFP/Dieter Nagl

Az elnök mond részleteket

A részletekről az elnöki hivatal szerint az államfő fogja tájékoztatni a közvéleményt hétfőre meghirdetett szokásos féléves sajtótájékoztatóján.

Franciaország 2014. szeptember óta hét Rafale vadászgéppel részt vesz Irakban az Iszlám Állam elleni 22 tagú nemzetközi koalícióban, amely eddig mintegy 4 ezer légi csapást hajtott végre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK