Miniszteri inzultus az osztrák határon

menekültek meleg fogadtatásban részesülnek Nickelsdorfban, ahol vonatra szállva utaznak tovább Bécs felé 2015 szeptember 6-án menekültek meleg fogadtatásban részesülnek Nickelsdorfban, ahol vonatra szállva utaznak tovább Bécs felé 2015 szeptember 6-án
menekültek meleg fogadtatásban részesülnek Nickelsdorfban, ahol vonatra szállva utaznak tovább Bécs felé 2015 szeptember 6-án
Vágólapra másolva!
Élesedik a kampány Ausztriában, a tét Bécs megszerzése. Nickelsdorfnál a belügyminiszter került összetűzésbe egy menekülteket segítő aktivistával. 
Vágólapra másolva!

Miközben az osztrák politikai elit egységesen áll a menekültek befogadása és emberséges segítése mellett, Ausztriában is sokan vannak, akik rettegnek, hogy a Magyarország felől érkezők veszélyt jelentenek rájuk. Bécs püspöke több szolidaritásra és 1000 menekült egyházi befogadására szólított fel, Faymann kancellár világossá tette, hogy a kormány segíti a menekülteket, az osztrák iskolarendszer 5000 menekült gyermek elhelyezését koordinálja a most kezdődő iskolaévben.

A bécsi érsek befogadta a menekülteket Fotó: Szabó Gábor - Origo

Forradalom

Ausztriában önkormányzati kampány zajlik, amelynek – nem meglepő módon – központi témája a menekültekhez való viszony, illetve a gazdaság lassulása és a munkanélküliség emelkedése lesz. A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kampánynyitó rendezvényén megadta az alaphangot: „A menekültek befogadása tönkreteszi Ausztriát, munkahelyek szűnnek meg, újabb kulturális sokk vár a lakosságra” – mondta Heinz-Christian Strache, a part elnöke és egyben bécsi polgármesterjelöltje.

A magyar miniszterelnökkel egybehangzóan Strache a „nyugati keresztény identitás elvesztésének veszélyeiről” beszélt, nyilvánvalóvá téve, hogy az általa „októberi forradalomnak” nevezett reménybeli őszi választási győzelem radikális változást hozna Bécs és a menekültek viszonyában is. A hét amúgy is jól indult a Szabadságpárt számára: egy bécsi helyi konzervatív politikus, Ursula Stenzel bejelentette, hogy a konzervatív Néppárt helyett a szabadságpárt színeiben indul a választáson, így a párt elnökét már ő konferálta föl a kampánynyitón.

Erőteljes kampányba kezdett Heinz-Christian Strache Forrás: AFP/Dieter Nagl

Lépett a miniszterelnök

Természetesen Strache szavai termékeny talajra hullhatnak, hiszen az osztrák gazdasági növekedés lassulása és az emelkedő munkanélküliség sokakban összekapcsolódik a menekültüggyel. Faymann szociáldemokrata kancellár éppen ezért – a menekülthelyzet kormányzati kezelése mellett – a héten ötpontos gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, amelynek központi eleme a növekedés beindításának állami beruházásokkal való elősegítése – a jövő évben 6000 új lakás építése kezdődik meg –, illetve a kis- és középvállalkozások kedvező hitelekkel való segítése.

Johanna Mikl-Leitner (baloldalt) összetűzésbe keveredett egy aktivistával Forrás: AFP/Georges Gobet

A megkezdődött önkormányzati kampány, a menekültáradat kezelésének kihívásai feszült helyzeteket teremtenek. A Hegyeshalom–Nickelsdorf határátkelőhöz látogató és a menekültek biztonságos elhelyezését személyesen is megtekintő Johanna Mikl-Leitner néppárti belügyminiszter asszony kézfogásra nyújtott kezét egy segítő aktivista ellökte, mire a miniszter testőre azonnal a földre lökte a humanitárius segítőt. Az aktivista a földön is azt kiabálta, hogy a miniszternek nincs itt dolga, és kikéri magának, hogy a menekültek hátának lapogatásából csináljon a maga számára politikai tőkét.

És ez még csak a kezdet, az ősz a menekülteknek hűvös, az osztrák politikai elit számára forró lesz.