54 ezer menekültet vihetnek el Magyarországról

Röszke melett a szabadka szeged vasútvonal töltésénél gyűjtik össze a menekülteket, tűznél melegedő szír család
Fotó:Dudás Szabolcs
Röszke melett a szabadka szeged vasútvonal töltésénél gyűjtik össze a menekülteket, tűznél melegedő szír család Fotó:Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik mégis átvesznek az uniós tagállamok 54 ezer menekültet Magyarországról, ha elfogadják a kvótarendszert. A javaslatot Orbán Viktor korábban blöffnek nevezte. 
Vágólapra másolva!

Egy neve mellőzését kérő uniós forrás hétfőn megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt fogja javasolni, hogy

a tagországok 54 ezer menekültet vegyenek át Magyarországtól.

Juncker szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén vázolja a drámaivá vált európai menekülthelyzet kezelését célzó legújabb elgondolásait.

Nem kapta meg a támogatottságot

Májusban a brüsszeli bizottság még azt indítványozta, hogy Olaszországot és Görögországot összesen 40 ezer fővel tehermentesítsék a többiek, országonként meghatározott, kötelező kvótarendszer alapján. A kötelező kvóták gondolata a tagállamok képviselői között nem kapta meg a szükséges mértékű támogatottságot, de a legtöbb tagállam önként vállalta több-kevesebb menekült átvételét.

54 ezer menekültet vehetnek át Magyarországtól Forrás: Dudás Szabolcs - Origo

Időközben az illegális bevándorlók száma rohamosan nőtt, és az EU immár

a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országok között ismeri el – Olaszország és Görögország mellett – Magyarországot is.

Az uniós forrás hétfői tájékoztatása szerint Juncker azt fogja javasolni, hogy a 40 ezret fejeljék meg további 120 ezerrel, és ebből a 120 ezer emberből 54 ezret a magyaroktól vegyenek át a többiek. E 120 ezres létszámból a legtöbbet – 31 és fél ezer embert – Németország vállalja, Franciaország pedig 24 ezret.

Orbán blöffről beszélt

Korábban az Origo is beszámolt arról, hogy, hogy Orbán Viktor blöffnek nevezte a Die Welt információját csütörtök délutáni brüsszeli sajtóértekezletén, hogy az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. Mint mondta, brüsszeli tárgyalásain semmilyen erre vonatkozó szám nem hangzott el.