Kurd felkelők sok török katonát megöltek Törökországban

Vágólapra másolva!
Török katonák éppen egy út menti, robbanószerkezetekkel és aknákkal telerakott területet tisztítottak meg, amikor a közelben megbújó kurd fegyveresek a bombák egy részét felrobbantották, utána pedig kézifegyverekkel lőttek rájuk. A felkelők azt állítják, 15 török katona halt meg a támadásban. Válaszul a török légierő a felkelők állásait bombázta.
Vágólapra másolva!

A terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei azt állítják, hogy 15 katona meghalt abban a támadásban, amelyet Törökország délkeleti részén, az Iránnal és Irakkal határos Hakkari tartomány egyik települése közelében hajtottak végre. A halottak számát más forrás egyelőre nem erősítette meg.

A török hadsereg hétfőn hajnalban kiadott közleményében azt írja, hogy a katonák éppen aknákat és út menti távirányításos bombákat hatástalanítottak a támadás helyszínén, amikor a PKK fegyveresei néhányat működésbe hoztak a lerakott bombák közül.

A török hadsereg válaszul légicsapásokat mért a felkelők állásaira.

A BBC úgy tudja, hogy több körzetben kijárási tilalmat is bevezettek.

A PKK és a török biztonsági erők között hároméves tűzszünet után, a július 20-i suruci merénylet után újultak ki az összecsapások. Azt az akciót az Iszlám Állam nevű terrorszervezet követte el, a PKK viszont azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem tesz meg mindent a kurdok védelme érdekében. A merénylet után kiújultak az összecsapások a kurdok és a török biztonsági erők között.

Törökországban novemberben előrehozott választások lesznek, mert a legutóbbi voksoláson az elnök, Recep Tayyip Erdogan pártja elvesztette 2002 óta meglévő abszolút többségét, koalíciót viszont egyik korábbi ellenzéki párttal sem tudott kötni. Az előrehozott választásokig az országnak ideiglenes kormánya lesz, amelyben helyet kap a kurdokat képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP) is.