Merkel: Közösen kell ezt a próbát kiállni

MERKEL, Angela Brüsszel, 2015. július 13.
Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart az Eurócsoport pénzügyminisztereinek a görög adósságválság ügyében összehívott tanácskozása után Brüsszelben 2015. július 13-án, miután hajnalban kompromisszumo
Brüsszel, 2015. július 13. Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart az Eurócsoport pénzügyminisztereinek a görög adósságválság ügyében összehívott tanácskozása után Brüsszelben 2015. július 13-án, miután hajnalban kompromisszumos javaslat született a harmadik görög mentőcsomagról. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Vágólapra másolva!
Németország sem fogad be mindenkit. Angela Merkel német kancellár szerint "lesznek, akiknek el kell majd hagyniuk az országot." Azt is mondta, hogy 150 ezer ember számára építenek új befogadóállomásokat, de a menekültügy kezelésében közös európai megoldás kell, amúgy pedig a dublini egyezmény érvényes, és minden tagországnak be kell tartania.
Vágólapra másolva!

Németország befogadó ország, de Angela Merkel szerint minden EU-s tagállamban védelemben kell, hogy részesüljenek a menekültek, ezért "igazságos elosztásra van szükség".

Közös erővel

Az Európai Unió erejére is szükség van, hogy "közösen tudjuk ezt a próbát kiállni" - fogalmazott Angela Merkel a koalíciós pártok vezetőinek hétfőre virradó éjjel tartott egyeztetése után az alkancellárral, Sigmar Gabriellel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Angela Merkel német kancellár közös európai megoldásban gondolkodik Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A német kancellár jelezte, Európa értékét és rendjét meg kell tartani, a hétvégi események ellenére

Arról is beszélt, hogy a német szövetségi bevándorlási hivatal befogadóállomásokat épít, "150 ezer helyre van szükség".

Nem maradhat mindenki

Lesznek, akiknek el kell hagyniuk majd Németországot - mondta Angela Merkel, aki megjegyezte:

Szavaiból kiderült, hogy bár a napokban minden menekültet beengedtek Németországba, lesznek, akiknek el kell hagyniuk az országot, és mint mondta, figyelemmel kell lenni a terrorveszélyre, amit Európának együtt kell leküzdenie.