Minden magyar a menekültválságról beszélt az EP-ben

Vágólapra másolva!
Minden felszólaló magyar képviselő a migrációs válságról beszélt egyperces felszólalásában hétfő este, az Európai Parlament plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

A Jobbik színeiben

Az elsőként felszólaló magyar EP-képviselő, a Jobbik színeiben mandátumot szerzett Morvai Krisztina Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László leveléből idézett, amely szerint illegálisan az országba lépő, "betolakodó migránsok" lezártak egy közutat a településen. Ez nem csak balesetveszélyes, de el tudják-e képzelni mit érzett az a törvénytisztelő magyar állampolgár, aki ezzel az "őrjöngő, fenyegetőző társasággal" találta szemben magát, akik nem engedik hazajutni a saját otthonába - fogalmazott Morvai.

"Az Európai Unió vezetőinek elmebeteg döntései miatt egyre többen jönnek, egyre agresszívebbek, egyre követelőzőbbek. Látják, hogy a törvényeket nekik nem kell betartani"

- hangsúlyozta a politikus.

A V4 szemszögéből

A szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) részéről Csáky Pál a visegrádi országok szemszögéből igyekezett megvilágítani a kérdést. "Nem a szolidaritás hiányáról van szó.

Készen állunk részt venni a megoldásban, de ki akarjuk mondani, hogy a migrációs válságot nem lehet csupán az EU-n belül megoldani"

- mondta Csáky. A politikus szerint a megoldás elősegítése a származási és tranzitországokban az unión kívüli stabilitás és béke megteremtését is elősegíti.

A DK szerint

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője arra az álláspontra helyezkedett, hogy egyes kormányok egyirányú utcának tekintik a szolidaritást,

a pénzt elfogadják, de semmiért sem hajlandóak felelősséget vállalni.

"Ilyen a magyar kormány is, amely értelmetlen szögesdrótkerítést épít az ország déli határára, és a hozzánk érkező menekülteket embertelen körülmények között tartja" - emelte ki Molnár. A DK-s politikus úgy vélte, hogy a kormány a hadsereg bevetését is lehetővé tenné legyengült, háborús övezetekből érkező menekültekkel szemben, és bűnbakot is keres, mert olyan parlamenti határozati javaslatot tervez, amely ez EU-t, így az EP-t is felelőssé teszi a menekültek haláláért és a kialakult helyzetért.

Molnár szerint a kormánnyal ellentétben a magyar emberek jelesre vizsgáztak emberségből, amiért köszönet illeti azokat, akik segítettek a menedékkérőknek.