Moszkva és Washington is a görögöket győzködi

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok arra kérte Görögországot, ne engedélyezze, hogy Szíriába utánpótlást szállító orosz gépek használják a légterét - jelentette be hétfőn egy görög tisztségviselő, miután Washington mélységes aggodalmát fejezte ki a Szíriában lévő orosz katonai jelenlét növekedéséről szóló lapértesülések miatt.
Vágólapra másolva!

A magát megnevezni nem kívánó forrás szerint Moszkva arra kérte Görögországot - amely a NATO-tagja -, hogy engedélyezze két orosz gép átrepülését a légterén szeptember 1. és 24. között. A Reuters szerint a görög külügyminisztérium tanulmányozza a kérést. A Ria Novosztyi orosz hírportál korábban azt írta, hogy Athén elutasította az amerikaiaknak a légtérhasználat elutasítására vonatkozó kérését.

Együttműködik a szír rezsimmel

Moszkva nem kommentálja a Szíriában lévő orosz katonai jelenlét növekedéséről szóló lapértesüléseket, de nem rejti véka alá azt, hogy együttműködik a szíriai rezsimmel - közölte hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn. Oroszország fenntartja a kapcsolatot és együttműködik Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával - mondta Peszkov. Arra a kérdésre, hogy valóban nőtt-e az orosz katonai jelenlét a háború sújtotta közel-keleti országban, az elnöki szóvivő azt mondta, hogy nem rendelkezik ilyen információkkal. A szóvivő jelezte azt is: a görög légteret érintő amerikai kéréssel kapcsolatosan Moszlva nem kíván hivatalosan reagálni mindaddig, amíg meg nem születik a görögországi döntés.

A Földközi-tenger vizein

A közelmúltban több nyugati lap is azt írta, hogy orosz katonák harcolnak Szíriában. Több olyan kép és felvétel látott napvilágot, amelyeken

feltételezések szerint Szíriában orosz haditechnikai eszközök láthatóak harc közben.

Más fotókon orosz katonák voltak, de nem tisztázott, hogy a képek Szíriában készültek-e. Oroszország jelenleg a nyugat-szíriai Tartúsz kikötővárosában működtet haditengerészeti támaszpontot. Az 1971-ben a szovjet vezetés és Damaszkusz között kötött szerződés nyomán létrehozott bázis a szíriai háború kirobbanása, azaz négy év óta a Földközi-tenger keleti vizeit rendszeresen felkereső orosz hadihajóknak biztosít utánpótlást. Moszkva ugyanakkor - a Reuters szerint - rendszeresen indított repülőgépeket a szíriai Latakiába, hogy az onnan hazatérni kívánó oroszokat elszállítsa onnan.