Az osztrák katolikus egyház megnyitja a kapukat a menekültek előtt

Christoph Schönborn
Vágólapra másolva!
Christoph Schönborn bécsi érsek bejelentette, hogy a napokban levelet ír valamennyi osztrák egyházközségnek, hogy nyissák meg épületeiket a menekültek számára. Az érsek arra kéri a híveket, hogy maguk keressék a menekülteket és ajánlják fel a támogatást. „Németország nem tud minden menekültet befogadni, a segítségnyújtás elkerülhetetlen és kötelező" – mondta az érsek.
Vágólapra másolva!

Összhangban Ferenc pápa felszólításával, Schönborn érsek azt kéri a hívektől, hogy minden egyházkösség fogadjon be egy menekültcsaládot. Jó példaként az érsek a Stephansplatz-i székesegyház érseki irodáiban két családot szállásol el és abban bízik, hogy az egyházmegyében így több ezer menekült számíthat segítségre.

Christoph Schönborn Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Ausztriában 3000 egyházkösség van, így négyfős családokkal számolva ez 12 000 menekültnek nyújthatna oltalmat – szemben a katolikus egyház által jelenleg segített 2000 emberrel. Az érsek szóvivője megerősítette, mindent megtesznek, hogy a pápa „nagyon nagyon jó és ösztönző" felhívásának eleget tegyenek.

– mondta. Az egyházkösségeknek írandó levélben Schönborn érsek azt is kéri a hívektől, hogy ne csupán azzal segítsenek, hogy fedelet adnak a menekülteknek, hanem támogassák abban is őket, hogy ruhát és élelmet gyűjtenek, a gyerekeknek foglalkozásokat tartanak, a felnőtteket pedig németre tanítják. Mindezt Klaus Küng, St.Pölten érseke is megerősítette. Ők is mindent megtesznek, hogy enyhítsék a menekültek nehézségeit.

A Caritas eddig is dolgozott

Az osztrák katolikus egyház segélyszervezete, a Caritas eddig is a menekülteknek nyújtott segítség egyik irányítója és összefogója volt. A Caritás eddig 5000 menekültet szállásolt el, és élelmet, valamint ruhát gyűjtott további 12 000 menekült számára, akik a kormány által biztosított mobilszállásokon laknak. A Caritas vezetője, Michael Landau azt nyilatkozta, hogy a „szolidaritás és a segítségnyújtás mindenkinek jár, függetlenül attól, hogy honnan jönnek és merre tartanak."