A bevándorlók túlnyomó többsége iskolázott

menekült,Ausztria
A fiatalok könnyebb helyzetben vannak
Vágólapra másolva!
 Az eddig elkészült ausztriai munkaerőfelmérések szerint a bevándorlók oktatási szintje átlagos, a felmérések nem támasztják alá azt a gyakran hangoztatott előítéletet, hogy a menekülők a társadalom alacsonyabb csoportjaihoz tartoznának. Ugyanakkor azoknak, akik egy adott országban – például Ausztriában – maradnak, számos nehézséggel kell megküzdeniük az elhelyezkedésig.
Vágólapra másolva!

Az Osztrák Munkaügyi Hivatal 1000 menekült számára készség- és tapasztalat-felmérési programot indított, melyben a menekültek bemutathatják a végzettségüket igazoló dokumentumokat, valamint számot adhatnak arról, hogy elhelyezkedésüket milyen készség vagy képesség, illetve iskolai végzettség segíti. Az eddigi adatok szerint míg a Szíriából menekültek túlnyomó többsége rendelkezik alapfokú és részben középfokú végzettséggel, az arány sokkal rosszabb az Afganisztánból menekültek esetében.

A fiatalok könnyebb helyzetben vannak Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

18 ezer menekült van Ausztriában

Az Osztrák Munkaügyi Hivatal nyilvántartásában szeptember elején 17 897 menekültet tartottak nyilván, mely közel 54%-os emelkedés az előző évihez képest. A nyilvántartottak közel harmada érkezett Szíriából, kétharmaduk rendelkezik közép- vagy alapfokú bizonyítvánnyal, több mint 7%-uk végzett egyetemet. Az Afganisztánból menekülteknél sokkal rosszabb a helyzet, kevesebb mint egy százalékuk szerzett diplomát.

Nem könnyű az elhelyezkedés

Míg Németország 1,6-3,3 milliárd eurót szán a menekültek munakerőpiaci beilleszkedésének támogatására, Ausztria esetében az összeg és a támogatás formája egyelőre jóval alacsonyabb, ötvenmillió euró. A támogatások ellenére az egyetemi végzettséggel rendelkezők számára sem könnyű az elhelyezkedés, hiszen például egy Szíriában végzett orvosnak el kell ismertetnie a diplomáját a fogadó országban, melyhez vizsgát kell tenni, Ausztriában német nyelven. A bécsi Orvosi Egyetem eddig mindössze hat elismertetési kérelmet regisztrált. A nosztrifikáció mellett a munkaerőpiaci viszonyok is inkább Németország felé irányítják a menekülteket Ausztriából, hiszen ott 600 000 betöltetlen állás van, míg Ausztriában csupán 32 000.

Úton az új világ felé Forrás: AFP/Joe Klamar

Sok idő kell még

A beilleszkedést és munkavállalást segítő programok egyelőre korlátozottan sikeresek. „A résztvevőknek több időre van szükségük, részben a rengeteg elszenvedett trauma és tragédia miatt, részben azért, mert el kell sajátítaniuk egy korábban ismeretlen nyelvet. Ez hosszú ideig tart" – nyilatkozta az Osztrák Munkaügyi Hivatal szóvivője.