A nácikhoz hasonlította az Orbán-kormányt az osztrák kancellár

-
Werner Faymann
Vágólapra másolva!
Keményen bírálta a magyar menekültpolitikát az osztrák kancellár. Werner Faymann szokatlanul messzire ment – választásra készül.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, az elmúlt hetek bírálatai eltörpülnek az osztrák kancellár Magyarországgal kapcsolatos legutóbbi kijelentései mellett. Az osztrák kancellár ugyanis a Spiegelnek adott interjújában

a náci Németország faji politikájához hasonlítja azt, ahogyan az Orbán-kormány a menekültkérdést kezeli.

„Menekülteket úgy vonatra tenni, hogy azt hiszik, teljesen máshova mennek, kontinensünk történelmének legsötétebb fejezeteit idézi. (…) Elfogadhatatlan, hogy az emberi jogok a vallás alapján oszlanak meg” – mondta a szociáldemokrata kancellár, akinek pártja újabb két megmérettetés előtt áll: szeptember 27-én Felső-Ausztriában, október 11-én pedig Bécsben rendeznek helyhatósági választásokat, és az SPÖ-nek egyik helyen sem áll a zászló.

Werner Faymann Forrás: AFP/Thierry Charlier

Faymann jelezte azt is, hogy az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszernek – Jean-Claude Juncker EB-elnök 160 ezer menekült arányos elosztására tett javaslatot – nagy többsége lehet a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanácsban. Azokat pedig, akik ennek ellenállnak (mint a visegrádi országok), szerinte az EU-s források megvágásával is lehetne büntetni, hasonlóan a túlzott költségvetési hiánnyal rendelkező tagállamokhoz. Faymann szerint a kvótát ellenzők ugyanis „a szolidaritás ellen vétenek”.

Szijjártó Péter reagált

Az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Werner Faymann szavaira. Szijjártó Péter az MTI-nek azt mondta: a kancellár hetek óta "hazugságkampányt" folytat Magyarországgal szemben, és az állításai minden alapot nélkülöznek, hiszen az ország minden uniós jogszabályt betart, és egy hatékony közös európai megoldást keres a bevándorlási válságra.