Németországot bírálta a cseh belügyminiszter

Vágólapra másolva!
Németország "nem konzisztens" politikája jelenleg a migrációs válság megoldásának legnagyobb problémája - vélekedett Milan Chovanec cseh belügyminiszter a Twitteren egy keddi bejegyzésében.
Vágólapra másolva!

A cseh belügyminiszter német kollégája, Thomas de Maiziere keddi nyilatkozatára reagált, miszerint az Európai Uniónak csökkentenie kellene a támogatási pénzek kifizetését a strukturális alapokból azon országoknak, amelyek elutasítják a kompromisszumot a menekültkvóták ügyében.

"A migráció megoldásának jelenleg legnagyobb problémája Németország nem konzisztens politikája. Ezt a tényt a szomszédok irányában tett erőfitogtatás sem fedi el!"

- olvasható a miniszter bejegyzésében.

Befogad, mégis ellenőriz

A prágai sajtó szerint a cseh kormánynak az sem igen tetszik, hogy Németország, miután korábban azt állította, hogy minden menekültet befogad, hétfőn váratlanul ideiglenes jelleggel felújította az ellenőrzéséket az osztrák-német határon.

A csehek attól tartanak, hogy a migránsok egy része ezután esetleg Csehországon keresztül próbálkozhat meg eljutni Németországba.

A támogatási pénzek esetleges megvonásának gondolatát, ami már korábban is felmerült, a cseh politikai pártok gyakorlatilag egyhangúlag bírálták és elutasították. Martin Konvicka, az Iszlámellenes Blokk nevű mozgalom vezetője kedden úgy fogalmazott, hogy

Németország viselkedése "kétarcú", és azt állította, hogy a migrációs válságot "éppen a német kormány váltotta ki".

Csehország, akárcsak a visegrádi csoport többi országa, elutasítja a kötelező menekültkvótákat. Milan Chovanec ezt az álláspontot képviselte az uniós belügyminiszterek hétfői brüsszeli találkozóján is.