Több újságírót is megverhettek a rendőrök

Jovana Djurovic
Jovana Djurovic, a magyar-szerb határnál 2015.09.16-án megsérült hangtechnikus riporter
Vágólapra másolva!
Elmesélte a szerb állami tévé hangtechnikusa, hogyan verték meg szerdán a magyar rendőrök a röszkei határátkelőknél. Miroslav Djurasinovic szerint hiába volt nyilvánvaló, hogy újságírók, mégis rájuk támadt a magyar rendőrök két csoportja. A szerb tévéseken kívül más külföldi - lengyel, ausztrál és szlovák - újságírókat is megverhettek a rendőrök, őket még őrizetbe is vették illegális határátlépés megkísérlése és előre be nem jelentett demonstráción való részvétel gyanújával. Az Origo úgy tudja, az újságírókat már elengedték, és Budapest felé tartanak. 
Vágólapra másolva!

A szerb állami tévé, az RTS stábja a menekültekkel együtt indult el, amikor a rendőrök kinyitották a kaput a röszkei átkelőnél.

mondta Miroslav Djurasinovic.

Jovana Djurovic Forrás: http://inserbia.info/

Szűk átjáró

A riporter, Jovana Djurovic, Vladan Hadzi Mijailovic operatőr és a hangtechnikus elindultak a menekültekkel, hogy „rögzítsük ezt a pillanatot, mert a migránsok boldogok voltak, elégedetten skandálták, hogy ’Szerbia’ és ’Magyarország’. Azonban amikor átértünk a szűk átjárón, rendőrkordonba ütköztünk”. A hangtechnikus szerint a rendőröknek sisakjaik voltak, és a tüntetések felszámolására alkalmas eszközeik.

Váratlan támadás

Amikor az RTS stábja odaért a kordonhoz, a magyar rendőrök előzetes figyelmeztetés nélkül támadták. A nőket, a gyerekeket és az újságírókat is verték.

„Látható volt, hogy kamera és mikrofon van nálunk,

kiabáltunk, hogy újságírók vagyunk, és dolgozunk. Folytatták a verést.

Testemmel védtem a kolléganőt, a rendőrök pedig a földre vitték mindkettőnket, és két csoport rendőr vert minket”, mondta Miroslav Djurasinovic. A rendőrök gumibotjaikkal eltörték a technikai eszközöket, utána pedig a stáb tagjait ütötték.

Sérülések

A hangtechnikusnak eltört a jobb kézfeje, véraláfutások vannak a testén, és megsérültek a bordái is.

Az operatőr, Vladan Hadzi Mijailovic a hátán és a fején sérült meg. „Amikor megpróbálta elhagyni a magyar területet,

a rendőrök ismét rátámadtak, bár a kamerája már törött volt,

ő pedig sérült”, mondta a hangtechnikus az RTS-nek.

Miroslav Djurasinovic szerint a rendőrség nem figyelmeztette őket, hogy be fog avatkozni, és váratlanul kezdték el verni a menekülteket és az újságírókat.

A szerb állami tévé azt követeli a magyar rendőrségtől, hogy vizsgálják meg az incidenst.

Más külföldi újságírókat is megverhettek

Három külföldi fotóriporter – egy lengyel, egy szlovák és egy ausztrál – őrizetben volt Szegeden, ők Horgosnál véletlenül magyar területre sodródtak, amikor a rendőrök összecsaptak a menekültekkel. Ellenük illegális határátlépés kísérletének és előre be nem jelentett demonstráción való részvétel gyanújával indítottak eljárást. Az Origo úgy tudja,

az újságírókat már kiengedték a rendőrök, és Budapest felé tartanak.

A három riporter meg is sérült, amikor megrugdosták őket a rendőrök - írja a Válasz.hu.