1,4 millió gyereknek kellett menekülnie a Boko Haram miatt

Boko Haram, Maiduguri, Nigéria
Menekültek érkeznek a maiduguri táborba
Vágólapra másolva!
Elérte az 1,4 milliót a Boko Haram szélsőséges iszlamista lázadócsoport miatt otthona elhagyására kényszerült gyermekek száma Nigériában és a környező országokban - közölte pénteken az ENSZ Gyermekalapja. Az UNICEF jelentése szerint az elmúlt öt hónapban mintegy félmillióan menekültek el otthonukból a Boko Haram támadásainak jelentős növekedése miatt.
Vágólapra másolva!

A lázadócsoport hat éve harcol, hogy iszlamista államot hozzon létre Nigéria északkeleti részén, a harcokban ezrek haltak meg, és 2,1 millió ember vált belső menekültté, többségük gyermek. "Csak Nigéria északi részében közel 1,4 millió gyermeket kényszerítettek otthona elhagyására. Több mint felük 5 év alatti. További 265 ezer gyermek vált otthontalanná Kamerunban, Csádban és Nigerben" - olvasható az UNICEF közleményében.

Az eső miatt kevesebbet gyilkoltak

A Boko Haram jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban 2015 elején, de Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadseregnek sikerült visszaszorítania a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport az utóbbi időben a gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok ellen intézett támadásokat. A legtöbb támadást május vége és július között hajtották végre, az esős évszak miatt viszonylag nyugodt volt az augusztus.

Menekültek érkeznek a maiduguri táborba Forrás: AFP/Stringer

Oltásra, ivóvízre van szükség

Az UNICEF több mint 315 ezer gyermek számára biztosított kanyaró elleni védőoltást, és 200 ezer ember számára biztonságos ivóvizet. Oktatási és tanácsadói tevékenységet is végzett a térségben. A gyermekalap pénzügyi gondokkal küzd, mert a Csád-tó térségében felmerülő humanitárius feladatok ellátásához szükséges 50,3 millió dollárnak (13,9 milliárd forint) csak a 32 százalékát kapták meg idén. A legtöbb belső menekült Borno szövetségi állam székhelyén, Maiduguriban felállított táborokban talált menedékre.