A szlovén rendőrség könnygázt vetett be a menekültek ellen

2015.09.19. 07:18

A szlovén rendőrség könnygázzal oszlatta szét péntek este azt a több száz fős migránscsoportot, amely harcos horvát és szlovén jogvédők támogatásával Horvátországból át akart jutni Szlovéniába Harmica átkelőhelynél.

Szlovén rohamrendőrök előzőleg útját állták a migránsoknak, akik a Szutla határfolyó egyik hídján akartak bejutni az országba. A feszült helyzet mintegy egy órán át tartott.

A tömeg - amelyben gyerekek is voltak - át akarta törni a rendőrkordont. A rendőrök ekkor vetették be a könnygázt.

Akiket átengedtek, azok vonattal mennek továbbForrás: AFP/Jure Makovec

Megerősítik a határt

Még az incidens előtt ülést tartott a szlovén nemzetbiztonsági tanács, és úgy határozott, hogy megerősítik a Horvátországgal közös határ biztonságát, valamint elsősorban logisztikai feladatokra mozgósítják a hadsereg egy részét - jelentette a szlovén állami tévé.

A tanács ülése után Miro Cerar kormányfő azt mondta, ha a menekültáradat túl nagynak bizonyul, az érintett országokkal együtt megvizsgálják annak lehetőségét, hogy létrehozzanak egy szabad folyosót, amelyen keresztül átengedik a migránsokat Szlovénián. 

A szlovén hatóságok arra számítanak, hogy szombaton mintegy ezer migráns érkezik Horvátországból. Közölték, hogy a menedékkérőket beengedik, de visszatoloncolják azokat, akiket illegális bevándorlónak minősítenek.

Bekérették a nagykövetet

A pénteken belépni akarók többsége menedéket kért, őket zömmel a sátrakból álló brezicei menekülttáborba, kisebb részben a postojnai menedékközpontba vitték.  

A migránsválsággal kapcsolatban a szlovén külügyminisztériumba bekérették pénteken a horvát nagykövetet. Karl Eljavec külügyminiszter bírálta Zágrábot, amiért nem tartja be az európai uniós menekültügyi szabályokat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke műszaki és logisztikai segítséget ajánlott fel péntek este Horvátországnak a menekültáradat miatt. Szerda óta 17 ezer menekült lépett be Horvátországba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK