Horvátországból és Szlovéniából is szétosztják a menekülteket

migráns menekült menekültek beremend horvát-magyar
A beremendi határátkelőnél szállítják át a Horvát buszokról a menekülteket BKK buszokra. A Horvátok folyamatosan hozzák a migránsokat az átkelőhelyre
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg új terve szerint a Horvátországba és Szlovéniába érkező menekülteket is szét kell osztani az uniós tagállamok között.
Vágólapra másolva!

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung az uniós belügyminiszterek tanácsának kedden tartandó ülésére készített javaslatra hivatkozva azt írta, hogy az eredetileg Olaszország, Görögország és Magyarország terheinek enyhítését szolgáló áttelepítései mechanizmust ki kell terjeszteni Horvátországra és Szlovéniára.

A beremendi határátkelőnél szállították át a horvát buszokról a menekülteket BKK buszokra. Fotó: Polyak Attila - Origo

Kérni kell

A tagállamoknak kérniük kell ezt a fajta segítséget. A brüsszeli tervek összesen 160 ezer ember áttelepítéséről szólnak, de Magyarország nem kíván élni a lehetőséggel, így át lehet alakítani a kontingensen belüli arányokat - írta a FAS.

A horvátországi helyzettel kapcsolatban több német hírportál idézte a Jutarnij List című horvát lap szombati beszámolóját, amely szerint Angela Merkel német kancellár Zoran Milanovic miniszterelnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetésén arra kérte kollegáját, hogy a horvát hatóságok igyekezzenek egy ideig az országban tartani a menedékkérőket.

Senkit nem tartanak erőszakkal Horátországban Fotó: Polyak Attila - Origo

Külső határ

Zoran Milanovic elhárította a kérést, arra hivatkozott, hogy senkit nem lehet akarata ellenére maradásra bírni.

Steffen Seibert német kormányszóvivő a német sajtó érdeklődésére nem kommentálta a horvát lap írását, hanem a telefonbeszélgetésről még pénteken kiadott közleményre hívta fel a figyelmet. Abban egyebek között az áll, hogy „a kancellár és a miniszterelnök egyetértett abban, hogy a problémát az Európai Unió külső határain kell megoldani”.