A menekültügy Ausztriában is a jobboldalt erősíti

Austrian policemen are helping children and mothers to board a train in the Austrian village of Nickelsdorf on September 5, 2015 to take a train to Vienna.Thousands of migrants streamed into Austria from Hungary, in what Vienna called a "wake up call" for
Nickelsdorfnál tízezrek léptek be Ausztria területére
Vágólapra másolva!
A menekültügy jelentősen erősítette az osztrák Szabadságpárt és különösen Heinz-Christian Strache táborát az elmúlt napokban. Amennyiben ma és közvetlenül választanák Ausztriában a kancellárt, a Szabadságpárt elnöke nagy többséggel válna kancellárrá. 
Vágólapra másolva!

A Der Standard által végzett kutatás szerint Strache a választók 25%-ának szavazatára számíthat, míg a Néppárt elnöke, Reinhold Mitterlehner – a jelenlegi koalíciós kormány alkancellárja – 22%-ra, a jelenlegi kancellár, a szociáldemokrata Werner Faymann alig 12%-ra. A zöldek vezetőjének, Ewa Glawischnignak a 8%-a esetében is a mostani eredmény a három éve mért legalacsonyabb érték.

Heinz-Christian Strache Forrás: AFP/Dieter Nagl

A kutatás értékelése kapcsán David Pfarrhofer, a kutatást végző intézet vezetője elmondta, az eredmény annak ellenére nem meglepő, hogy Strache a nyilvánosság előtt nagyon óvatosan beszél: „Nem is kell sokat tennie, minden választó tudja, mit képvisel menekültügyben." Nem csak a kancellárválasztási kérdésben jelentős a Szabadságpárt támogatottsága: a pártok között 32%-kal vezetnek.

Ajtótól ajtóig kapmányolnak

Miközben a hagyományos nyilvánosságban a Szabadságpárt és Strache nem jelenik meg erős menekültellenes üzenetekkel, az utcai felvonulásokon és rendezvényeken, az ajtótól ajtóig tartó kampányban azonban az aktivisták egyértelművé teszik a párt álláspontját. Ez azért ügyes taktika, mert így a főáramú média nem tud negatív üzeneteket a párthoz és vezetőjéhez kapcsolni, valamint a kommentárokban sem jelenik meg ördögként a párt. Ez pedig a párt és személyesen Strache kormányzóképességének érzetét erősíti: ma már 35% tartja kormányzóképesnek a pártot a korábbi huszon-egynehány százalékos adat után.

A kormányzó pártokat természetesen sújtja a menekültügy okozta európai válság:

az, hogy Európa képtelen egységes és szervezett választ adni a menekültügyre, a kormány iránti bizalmat is csökkenti. Hiába javasolt Faymann kancellár hetek óta európai csúcsot, és járt közben ez ügyben számos európai vezetőnél, először elutasítás volt a válasz, majd amikor mégis megfogadták a tanácsát, az osztrák közvéleményben ez nem Faymann sikereként jelent meg, sokkal inkább a más vezetőkhöz futkározó tanácstalan politikus imázsa ragadt rajta.

Nem könnyű a koalíció helyzete

A hétvégén érkezett újabb 20 000 menekült médiában mutatott képei nem könnyítik meg a koalíció helyzetét. A szomszéd országok Ausztria felé terelik a menekültáradatot, és a szavakban kemény magyar kormány is – szólnak az itteni vélemények –, ahelyett, hogy kezelné a helyzetet, azonnal továbblöki a menekülőket Ausztria irányába.

Nickelsdorfnál tízezrek léptek be Ausztria területére Forrás: AFP/Joe Klamar

A kormányzó pártok 22%-os (Szociáldemokraták), illetve 23%-os (Néppárt) kutatási eredménye azt mutatja, hogy a két nagy párt stabil többség birtokában irányíthatja az országot, ugyanakkor sokan aggódnak, hogy az október 11-én sorra kerülő önkormányzati választásokon a Szabadságpárt kulcspozíciókat szerezhet meg.

A párt elnöke, Heinz-Christian Strache a Bécset húsz éve irányító Michael Häupl kihívójaként jelenik meg, és miközben a kutatások szerint a polgármesteri székre nincs esélye, meglehet, a legerősebb párttá válik Bécsben is. A polgármester – sokak véleményével ellentétben – világossá tette, hogy ebben az esetben sem köt koalíciót a menekültellenes Szabadságpárttal a közgyűlésben, marad jelenlegi koalíciós partnerével, a Néppárttal.

Bedobta a kultúrkártyát

Strache ugyanakkor rendületlenül kampányol: a plakáterdő és a helyi rendezvények mellett folyamatosan úton van, és az utcán, a főtereken győzködi hallgatóságát, hogy a kormány menekültügyben elfoglalt pozíciója veszélyezteti az európai kultúrát, kockáztatja a munkahelyeket, és multikulturális társadalmat hoz létre Ausztriában.

Segíteni kell, de magukon is

És miközben Ausztria többsége ma is úgy gondolja, hogy segíteni kell a menekülteknek, a legutóbbi kutatások szerint jelentősen erősödik azok aránya – bár még mindig jelentős kisebbségben vannak –, akik szerint Ausztria már eddig is túl sokat tett, és a menekültügy helyett a gazdaság megerősítésével kellene foglalkozni.