Új lapokat oszt Orbán Viktor Brüsszelben

Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for an European People's Party (EPP) meeting ahead of a European leaders summit in Brussels on March 19, 2015. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
A kvótarendszerrel szembeni csatát elvesztette, most egy drasztikus javaslattal próbálkozik Brüsszelben Orbán Viktor. Kérdéses azonban, hogy a menekültpolitikája miatt az Európai Unióban élesen bírált kormányfőre egyáltalán hallgatnak-e a kollégái. Egy dolog biztos: a tagállamok vezetőinek hosszú távú megoldást kell találniuk a menekültválságra.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter múlt heti sajtótájékoztatója és a BBC információi után Orbán Viktor is megerősítette: hat javaslattal érkezik a szerda este hatkor kezdődő, és valószínűleg hajnalig tartó, rendkívüli Európai Uniós csúcsra.

Orbán Viktor saját javaslatokkal áll elő az EU-csúcson Forrás: AFP/Thierry Charlier

A javaslatok némelyike drasztikus, más viszont olyan, amivel akár még az Európai Bizottság is egyetérthet. Ezek a következők:

  • Görögország adja át a határvédelmet azoknak az EU-tagállamoknak, amelyek hajlandóak megvédeni a görög határt.
  • A menekülteket és az illegális bevándorlókat válasszák szét még a schengeni övezet határain kívül.
  • Európai szinten határozzák meg a biztonságos országokat.
  • Minden ország növelje meg befizetéseit 1 százalékkal, és csökkentse kiadásait 1 százalékkal.
  • Kiemelt partnerség kell azokkal az országokkal, amelyek nélkül nem tudják kezelni a menekülthelyzetet, Törökország mellett akár Oroszországgal is.
  • Világkontingenst kell létrehozni a helyzet kezelésére, a menekülteket az egész világon osszák szét, ne csak Európában.
Az Európai Tanács ülése hosszú távra keres megoldásokat a menekültválságra Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Borítékolt hangulat

Orbán Viktor az EU-csúcs hangulatát is előrevetítette, amikor azt üzente:

nem akar morális imperializmust,

Németország nem kényszerítheti rá Magyarországra, hogy megváltozzon, ha nem akar.

Azzal eddig is mindenki tisztában volt, hogy azonnali megoldásokra nem lehet számítani az Európai Tanács ülésén, éles vitákra annál inkább. Miután a belügyminiszterek keddi tanácskozásán elfogadták a 120 ezer menekült áthelyezését, a kvótákat határozottan ellenző

Csehország, Szlovákia és Magyarország keserű szájízzel ül majd le a tárgyalóasztalhoz.

Ők azt sem emésztették még meg, hogy Lengyelország – korábbi ígéreteivel ellentétben – mégis igennel szavazott a menekültkvótákra.

Az már biztos, hogy több tízezer menekültet osztanak szét az unióban Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem lesz hotspot

Magyarország egyetlen apró sikert könyvelhetett el: az eredeti tervekben még az szerepelt, hogy tőlünk is elvisznek 54 ezer menekültet, ezt végül kivették a szövegből. Helyette egy éven belül

Olaszország és Görögország között osztják majd szét ezt a mennyiséget,

vagy ha időközben egy másik országnak is segítségre lesz szüksége, akkor azt is beveszik a programba. Orbánnak végig ez volt a célja, ezzel tudta ugyanis elérni, hogy Magyarországon ne legyenek hotspotok, azaz elosztóállomások.

A befogadó országok közé azonban bekerültünk, azaz körülbelül ezer menekültet nekünk is be kellene fogadnunk.

Kiélezett ellentétek

Brüsszeli elemzők már eddig is arról beszéltek, hogy a menekültválság kiélezte az ellentéteket Európa keleti és nyugati fele között, ha pedig nem sikerül közös megoldást találni a problémára, ez tovább erősödhet.

Donald Tusk és a V4 kormányfői: nem jött be az összefogás Forrás: AFP/Julien Warnand

Nem véletlen, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csúcs előtt üzent az elégedetlenkedőknek. Úgy fogalmazott:

Brüsszeli szakértők a közösségi oldalakon azzal viccelődtek, hogy a csúcsot előkészítő nagyköveti értekezleten a résztvevők a szótárakkal fogják dobálni egymást. Ez persze erős túlzás, de az biztos, hogy egy nap alatt nem lesz egyetértés.

Hogyan lesz így egység?

A hivatalos álláspont szerint a tagállamok vezetői arra keresnek majd választ, hogyan erősíthetik meg az unió külső határait, valamint azt is megvitatják, hogyan támogathatnák a törökországi, jordániai és iraki menekülttáborokat.

Jean-Claude Juncker a saját javaslatait viszi a csúcsra Forrás: Picture-Alliance/AFP/Wiktor Dabkowski

Emellett szóba fognak kerülni az elmúlt hetek intézkedései, így a magyar kerítés építése és a menekültek országok közötti szállítása. A legnagyobb feladat azonban az, hogy egységet alakítsanak ki a tagállamok között, ami az elmúlt hetek történései alapján nem lesz egyszerű.

Pénz, pénz és még több pénz

Javaslatai persze nemcsak Orbán Viktornak, hanem Jean-Claude Junckernek is lesznek. Az Európai Bizottság elnöke délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette:

a pénzügyi támogatások drasztikus emelését

fogja felvetni a csúcson.

„Minden követ megmozgatunk, hogy pénzt találjunk” – mondta.

Juncker a jelenlegi támogatásokon felül 100 millió eurót adna rendkívüli segélyként, 600 milliót az európai ügynökségeknek, 200 milliót a világélelmezési programnak szán, 300 milliót humanitárius segítségként adna, további 1 milliárd eurót pedig Törökországnak és Macedóniának utalna.