Zavargások és éhségsztrájk az eltűnt mexikói diákok miatt

Vágólapra másolva!
A diákokat valószínűleg megölte egy drogkartell.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkba kezdenek az egy évvel ezelőtt eltűnt és valószínűleg meggyilkolt negyvenhárom mexikói diák családtagjai - jelentették be helyi idő szerint szeptember 22-én, kedden, miközben diákok csaptak össze rendőrökkel Mexikóban.

Sokan megsérültek

Az erőszakba torkolló tüntetésre helyi idő szerint kedden került sor, amikor diákok, hozzátartozók és barátok buszokkal tartottak a délnyugati tartomány, Gurrero fővárosa, Chilpancingo felé, hogy aztán az ország fővárosában, Mexikóvárosban az elnökkel, Enrique Pena Nietóval találkozzanak.

A menetnek rohamrendőrök állták útját, ekkor a tüntetők felgyújtottak egy teherautót.

A kialakult konfliktusban legalább tizenkét diák, hat egyetemi alkalmazott és több rendőr is megsérült - jelentette a helyi média rendőrségi forrásra hivatkozva. A családtagok éhségsztrájkja szerdán kezdődik és péntekig tart, majd szombaton tiltakozó felvonulást terveznek Mexikóvárosban.

Egy drogkartell végezhetett velük

A Guerrero állambeli Igualában tavaly szeptemberben veszett nyoma 43 főiskolásnak.

A hatóságok szerint rendőrök adták át a diákokat a Guerreros Unidos helyi drogkartellnek,

amelynek emberei meggyilkolták, majd elégették őket, mert azt hitték róluk, hogy egy rivális bűnbanda tagjai. Az esettel kapcsolatban letartóztatták a város polgármesterét is, mert a gyanú szerint az ő utasítására hurcolták el a rendőrök a diákokat.