A Szabadságpárt vezetője az osztrák parlamentben dicsőíti Orbánt

Nickelsdorf találkozott először a tömegekkel
Vágólapra másolva!
Alkotmányt módosított az osztrák országgyűlés annak érdekében, hogy bizonyos feltételek mentén a szövetségi kormány elhelyezhessen menekülteket Ausztria különböző részein az érintett tartományok jóváhagyása nélkül is.
Vágólapra másolva!

A Werner Faymann kancellár és Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter által benyújtott kétpárti alkotmánymódosítás – melyet a zöldek is támogattak – célja az olyan válsághelyzetek elkerülése, mint ami Nickelsdorfnál alakult ki pár hete, ahol nem volt lehetőség a menekültek gyors elszállítására más tartományokba vagy önkormányzatokhoz, mert ahhoz az érintett önkormányzatok nem járultak hozzá. Ausztriában a tartomány vagy a helyi önkormányzat hozzájárulása kell bármilyen központi intézkedés végrehajtásához, mely tartományi/helyi jogot érint: a menekültek befogadása, a táborok kialakítása ilyen.

Nickelsdorf találkozott először a tömegekkel Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Felkészülnek az újabb menekülthullámra

Azért, hogy az osztrák állam felkészüljön egy esetleges újabb menekülthullám kockázataira, a kormány módosítani javasolta az alkotmányt, hogy amennyiben a korábbiakhoz hasonló elhelyezési gondok alakulnak ki, önállóan, a helyi önkormányzat vagy tartományi tanács jóváhagyása nélkül is dönthessen új menekülttábor létrehozásáról más tartományokban. A módosításnak kényelmes többsége volt a törvényhozásban, jelenetet csupán Heinz-Christian Strache pártja, az osztrák Szabadságpárt képviselői csináltak.

Leidiótázta a kormányt

A nap folyamán először Roman Haider szabadságpárti képviselőt kellett rendreutasítani, aki „teljesen idiótának" nevezte a kormányt azért, mert ennyit és így foglalkozik a menekültüggyel. A zöldek vezetője, Ewa Glawischnig támogatta a tervezetet, hiszen előzetesen a kormány egyeztetett velük az alkotmány módosításához szükséges kétharmados többség megszerzése érdekében. A Szabadságpárt szóvivőjének korábbi mondatára, mely szerint „mára Ausztriában a pánik is alkotmányos státuszt kapott", a pártvezető azzal replikázott: „Nekem úgy tűnik, önök elég nyugodtak, és a kormány is ura a helyzetnek". Majd a párt vezetője, Heinz-Christian Strache kapott szót, aki szenvedélyes beszédben támadta a kormányt, elutasította az alkotmánymódosítást, valamint drámai adóemeléseket vizionált, amit azért kell megtenni, hogy az érkező menekültek ellátását és szállását finanszírozni lehessen belőle.

Heinz-Christian Strache Forrás: AFP/AA/Hasan Tosun

Köszönet Orbánnak

Törvénysértéssel és hivatali visszaéléssel vádolta a kormányt, mert túllépett hatáskörén, amikor átengedte a menekülteket, és forrásokat biztosított az ellátásukra, illetve az osztrák hadsereget rendelte humanitárius segítségnyújtásra. A felső-ausztriai és bécsi választások tükrében megtervezett és a változó, valamelyest jobbra tolódó közhangulatra hangolt beszédét azzal zárta, hogy köszönetet mondott Orbán Viktornak, és példaként állította az osztrák kormány elé: „Ő bezzeg megvédte a népét a törvénysértő bevándorlók tömegeitől" – mondta. A beszéd végén csak a Szabadságpárt képviselői tapsoltak.