Feszült hangulatú tárgyalás vár Orbán Viktorra

Weren Faymann – Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
A korábbi konfliktusok miatt nagy várakozás előzi meg Orbán Viktor bécsi látogatását. A magyar miniszterelnök többször éles szóváltásba keveredett nyilvánosan az osztrák kancellárral a menekültkérdésben vallott nagyon eltérő álláspontok miatt. 
Vágólapra másolva!

Az osztrák kancellár szóvivője előre jelezte, hogy közös sajtótájékoztató nem lesz, ami azt valószínűsíti, hogy az osztrák fél határozott hangú tárgyalásra számít. Werner Faymann eddig nem tett semmilyen békülékeny gesztust a magyar fél felé, sőt, Orbán Viktor bejelentését, mely szerint, ha az EU-nak nem tetszik a kerítés, akkor Magyarország átengedi a menekülteket Ausztriába, inkább fenyegetésként értékelték.

Orbán Viktor és Werner Faymann Forrás: AFP - MTI

Az alkancellár másképp látja

Ezzel szemben Reinhold Mitterlehner alkancellár egy, a Die Presse-nek adott interjúban békülékenyebb hangot ütött meg:

– mondta. „Meg kell-e védeni a külső határokat? Be kell-e tartani Dublin II-t és III-at?” – tette fel a kérdést. „Magyarország nem akar egyedül állni az esőben, és ez érthető” – nyilatkozta az alkancellár.

Támogatás a Szabadságpárttól

Kisebb hullámokat kavart, hogy a Szabadságpárt bejelentette, hogy Orbán Viktor találkozik majd Heinz-Christian Strachéval, a part elnökével, ami magyar szempontból akár indokolt is lehetetne, hiszen a közvélemény-kutatások alapján jelenleg nagyon erős párt vezetője száz százalékban támogatja Orbán határozott menekültellenes politikáját, és maga is azokkal a hívószavakkal operál, amelyek a magyar kormány kommunikációját jellemzik. Strache épp a napokban dicsérte meg Orbán Viktort az osztrák parlamentben, ahogy a Facebook-oldalán is rendszeresen elismerően nyilatkozik a magyar miniszterelnök politikájáról.

Kampány van

Ausztriában azonban önkormányzati választások lesznek, Strache Michael Häupl bécsi szociáldemokrata polgármester kihívója, így a Szabadságpárt és vezetőjének nagypolitikai együttműködésbe való beemelését a koalíciós partnerek érzékenyen figyelik, és aligha támogatják. A magyar nagykövetség cáfolta, hogy a miniszterelnök programjában lenne ilyen találkozó.