Politikai földindulás Felső-Ausztriában

Ausztria
Heinz-Christian Strache, candidate for the Freiheitliche Partei Oesterreichs FPOe Party (Freedom Party of Austria) celebrates with supporters near his party headquarters in Vienna, Austria on September 29, 2013. Austria's two main centrist political parties scraped together a majority in elections Sunday, projections showed, enough for their unloved coalition to continue but with the far-right a close third. AFP PHOTO / DIETER NAGL
Vágólapra másolva!
Politikai földindulást is okozhat, hogy a Szabadságpárt második lett a felső-ausztriai tartományi választáson. Elemzők szerint Heinz-Christian Strache erősödése a menekültválságnak köszönhető. 
Vágólapra másolva!

A szavazatok nyolcvan százalékának megszámlálása után egyértelmű: eddig is kormányzó Néppárt nyerte a felső-ausztriai tartományi választásokat 36%-os eredménnyel, a Szabadságpárt 15%-ról 30%-ra növelte szavazóinak arányát, ezzel koalíciós kényszert és minden valószínűség szerint politikai földindulást okoz.

Heinz-Christian Strache pártja soha nem látott magasságokban jár Forrás: AFP/Dieter Nagl

Nem lesz meg a többség

Miközben a zöldek valamelyest növelték a megszerzett szavazataik számát, a Néppárt 10%-os visszaesésével az eddig kormányzó konzervatív-zöld koalíciónak nincs többsége a tartományi parlamentben. A szociáldemokraták eközben 25%-ról 18-ra csökkentek, elemzők szerint

az elvesztett szavazóik jelentős része a Szabadsápártra szavazott.

Az eredmény matematikailag mindenféle koalíciót lehetővé tesz, ám az első elemzői vélemények a legnagyobb esélyt a néppárti-szabadságpárti koalíciónak adják, amivel Heinz-Christian Strache pártja tovább erősítheti az önbizalmát.

Aggódhat a kancellár

Felső-Ausztria kormányzója, a győztes, néppárti Josef Pühringer első reakciója az volt, hogy minden „szabad szemmel látható” párttal leülnek előzetes koalíciós egyeztetésre. Bármilyen megállapodás azonban csak október 11-e után, a városi önkormányzati választások után várható.

Werner Faymann aggódhat Forrás: AFP/Thierry Charlier

Elemzők szerint Faymann kancellár és a – mellesleg Felső-Ausztriából származó – Reinhold Mitterlehner néppárti elnök és alkancellár is aggódhat:

a választás jelentősen erősíti Strache pozícióit,

aki immár “hivatalosan” is kancellári kihívóvá vált a három év múlva esedékes országos parlamenti választásokra.

Menekültválság hatása

Az eredmény egyértelműen

a menekültválságnak, a választói félelmeknek, valamint a Szabadságpárt jó mozgósításának köszönhető.

Az emberek félnek és dühösek a koalícióra a bizonytalankodásért: az Európai Unió politikai hibáit, Magyarország bezárkózását és a menekültek áradatát is a szociáldemokrata-néppárti koalíció nyakába varrják.

Az elemzők azt is valószínűsítik, hogy a felső-ausztriai eredmények miatt Bécsben ismét megerősödik majd a szabadságpárti kormányzástól való félelem, ez viszont az osztrák fővárost irányító Szociáldemokrata-Néppárti koalíciónak segíthet.

Koalíciós feszültségek

A vasárnapi eredmény után ugyanakkor nem lehet kizárni azt sem, hogy Bécsben a Szabadságpárt lesz a legerősebb politikai erő. A politikai földindulást nem csupán az esetlegesen Felső-Ausztriában kormányzati szerephez jutó Szabadságpárt jelenti, hanem az is, hogy

a Néppárt keményebb politika felé mozdul a menekültügyben,

ami előrevetíti az országos koalíciós feszültségeket a szociáldemokratákkal.

Az országos választások még messze vannak, a következő megmérettetés a városi választásokon és legfőképpen Bécsben lesz, október 11-én.