Feloszlatta magát a horvát parlament

Administration Architecture Blue Sky Capital City Central Croatia City Column Croatia Door Europe Facade Flag Former Yugoslavia Geography Gilt Low-angle View Monument Oculus Outdoors Parliament Pediment Politics Railing Sky Urban Scene Viewpoint Wrought I
Nemzeti zászló a zágrábi parlament épületén
Vágólapra másolva!
Feloszlatta magát hétfői hatállyal a horvát parlament, mert lejárt a mandátuma, és nagy valószínűséggel már november elején parlamenti választásokat tartanak az országban.
Vágólapra másolva!

A szociáldemokrata párt vezette kormánykoalíció nyújtotta be a törvényhozás feloszlatásáról szóló javaslatot, amelyet még pénteken egyhangúlag meg is szavaztak a képviselők. Az államfőnek a törvény szerint a parlament feloszlatásától számított hatvan napon belüli időpontra kell kiírnia az új választásokat. Erre öt hétvége áll a rendelkezésére: október 25., valamint november 1., 8., 15., és 22-e.

Nemzeti zászló a zágrábi parlament épületén Forrás: AFP/Tibor Bognar

November eleje a legvalószínűbb

Mivel a kormánykoalíció és az ellenzéki pártok is a mielőbbi választásokat sürgetik, a legvalószínűbb, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic államfő egy november eleji időpontot választ, hogy maradjon idő a kampányra.

A menekültválság hatása

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) még mindig vezet, 30 százalékon áll, míg a szociáldemokratáknak (SDP) 25,4 százalékos a támogatottságuk. A két legnagyobb párt között a különbség egy hónap alatt négy százalékkal csökkent. Elemzők szerint a kormány populista intézkedései és a migránsválság is hatással volt arra, hogy nőtt a szociáldemokraták népszerűsége. A most feloszlott, Horvátország függetlenné válása óta hetedik parlamentet 2011. december 4-én választották meg.