Két tűz közé szorulhat Ausztria menekültügyben

Migrant woman takes care of a baby at Vienna's Westbahnhof train station in Vienna, Austria, on September 6, 2015 after refugees arrived by a train from Hungary.Thousands of migrants and refugees has transited via Vienna where the were welcomed and helped
Menekültek a bécsi Westbahnhof pályaudvaron, akik Magyarországról érkeztek Bécsbe 2015 szeptember elején.
Vágólapra másolva!
Jelenleg még napi 4-5 vonat megy az osztrák határról Németországba, ez azonban már nem sokáig lesz így. Werner Faymann osztrák és Angela Merkel német kancellár a hétvégén tovább egyeztet a kérdésben, ám mind a két országban növekszik azoknak a száma, akik a befogadás helyett a bezárkózást támogatnák. 
Vágólapra másolva!

Ausztria könnyen két tűz közé szorulhat, hiszen Magyarország átengedi a menekülteket, míg Németország a jövőben nem nagyon akarná befogadni őket, annak ellenére, hogy oda tartanak.

Alig kérnek menekültstátuszt

Egyelőre még vannak helyek az osztrák befogadóállomásokon, hiszen eddig a napi 8000 menekült mintegy 5 százaléka kért csupán menekültstátuszt Ausztriában, a többiek továbbutaztak Németország és Skandinávia irányába.

A nickelsdorfi kamionparkolót elfoglalták a menekültek Fotó: Polyák Attila - Origo

Jelenleg 11 000 menekült él a táborokban, és továbbiak létrehozását is tervezik. Ugyanakkor a táborok hamar megtelhetnek, hiszen amikor Németország határellenőrzést vezetett be szeptember közepén, hirtelen napi 500-ra emelkedett a menekültkérelmet benyújtók száma.

A megoldás nem lesz egyszerű: Szlovénia egy 8000 fős tábort épít az osztrák határnál, és Ausztria is ezt tervezi tenni a német-osztrák határon.

Feltorlódott járművek az M1-es autópálya Bécsbe vezető szakaszán, miután az osztrák rendőrség megkezdte a határellenőrzést Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Változik a politikai hangulat

A befogadóállomások kialakítása fontos, de nem oldja meg Európa problémáit. A balkáni útvonalon továbbra is érkeznek menekültek Ausztriába, ezért – ahogyan azt Faymann korábban kérte – egységes európai megoldásra, a kvótarendszeren túli közös szervezetre és segítő hálózatra van szükség, hogy a menekülteket emberséges körülmények között lehessen elhelyezni.

Közben a politikai hangulat is változik: Németországban egyre többen bírálják Merkelt, amiért megnyitotta az országot a menekültek előtt, és Ausztriában is erősödnek a határozottabb, bezárkózóbb politikát követelő hangok.

Mindennapos látvány a bécsi Westbahnhofon Forrás: AFP/Joe Klamar

Hatnak az üzenetek

A hétvégi felső-ausztriai választásokon elért szélsőjobboldali előretörés egyértelmű jele annak, hogy a lakosság egy része fogékony a menekültellenes üzenetekre.

Mindez azért okozhat politikai nehézséget, mert a kormányzó szociáldemokrata-néppárti koalícióban a kisebbségi, jobboldali partnerre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy ne engedje át a menekültügyben a jobboldali álláspont képviseletét kizárólag Heinz-Christian Strache Szabadságpártjának.

Ezért az elmúlt napokban a Néppárt is előállt a befogadóbb menekültpolitikát korlátozni igyekvő javaslatokkal, amelyeket valószínűleg továbbiak követnek majd.

Németország is hamarosan megtelik Forrás: AFP/Kay Nietfeld

Bécs is választ

Egyelőre a politikai figyelem Bécsre irányul, ahol október 11-én önkormányzati választásokat tartanak.

Elemzők itt is a Szabadságpárt erősödésére számítanak, a kutatások szerint a pártelnök-polgármesterjelölt Strache és a várost huszonegy éve irányító Michael Haupl baloldali polgármester fej fej mellett áll.

Így egyáltalán nem mindegy, hogy Faymann kancellárnak és Merkelnek sikerül-e találni egy, az osztrák választók többségének is elfogadható kompromisszumos megoldást, illetve a választók mennyire érzik veszélyesnek azt, hogy a menekültügyben Bécs magára marad.

A jelenlegi helyzet könnyen alakulhat úgy, hogy a menekültek keletről továbbra is jöhetnek, ám miután Németország lezárta a határait, arra nem tudnak továbbmenni, és Ausztriában rekednek.