Puccs készül a szaúdi királyi családban

Mohammed bin Salman
A handout picture released by the Jordanian Royal Palace shows Jordan's King Abdullah II (R) meeting with Saudi Arabia's Deputy Crown Prince and Defence Minister Mohammed bin Salman at the Royal Palace in Amman, on August 4, 2015. AFP PHOTO / YOUSEF ALLAN / HO / JORDANIAN ROYAL PALACE === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / JORDANIAN ROYAL PALACE / YOUSEF ALLAN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Vágólapra másolva!
Hamarosan összegyűlik a szaúdi királyi család egy része, és megfoszthatja a hatalomtól a januárban trónra lépett uralkodót – állítja az egyik herceg. Szerinte a családon kívül a szaúdi közvélemény is elveszítette bizalmát a királyban.
Vágólapra másolva!

Csökkenő olajárak, katonai beavatkozás Jemenben, rossz kormányzás, a mekkai zarándokokkal történt szörnyű baleset kezelése – ez vezette arra a Szaúd-Arábiát alapító Abdulaziz Ibn Szaúd egyik unokáját, hogy követelje a januárban trónra lépett király távozását, ami példa nélkül való az ország történetében.

Együtt a nép és a királyi család

A herceg – akit biztonsági okokból nem nevezett meg a Guardian – elmondta a brit lapnak, hogy Szalmán király uralma a királyi családon és a közvéleményben is nyugtalanságot kelt, ő maga pedig két levelet is írt ez ügyben az elmúlt hetek során.

„A király nincs stabil állapotban, valójában a fia, Mohammed bin Szalmán uralkodik helyette – mondta a herceg. – Ezért négy, talán öt nagybátyám hamarosan összeül, hogy megvitassa a leveleimet. Sok unokaöcsöt is terveznek bevonni, ami megnyitja majd az ajtókat. A második generáció többsége nagyon nyugtalan” – fogalmazott a herceg, aki szerint a közvélemény és a törzsi vezetők is nyomást gyakorolnak rájuk, attól tartva, hogy

az uralkodó katasztrófába sodorja az országot.

Szalmán király Barack Obama amerikai elnökkel és a first ladyvel Rijádban Forrás: AFP/Saul Loeb

Nem vigyáznak eléggé Mekkára

Mekkában egymás után két tragédia is történt: egy összeomlott daru több mint száz embert ölt meg, a múlt héten pedig hétszáznál több zarándokot tapostak halálra.

Ez a két baleset sokakban felvetette a kérdést, hogy

vajon alkalmas-e a szaúdi királyi család az iszlám legszentebb helyének irányítására.

A szaúdi hatóságok ugyan szokás szerint lesöpörnek minden olyan felvetést, amely szerint a kormányzat egyik magas rangú tagja lenne a felelős a tragédiáért – például a libanoni ad-Dijár értesülését, amely szerint a király fiának a konvoja okozta a hétszáznál több ember halálát – a közösségi médiában olvasható bejegyzések szerint a helybéliek már nem hisznek nekik.

Hétszáznál több zarándokot tapostak ösze Forrás: MTI/AP

Sokat ártott

Az ország vallási és politikai legitimációja nagyrészt azon alapul, hogy a kormányzat képes a szent helyek fenntartására, és biztonságosan elérhetővé teszi azokat minden muszlim számára.

Mivel Szaúd-Arábiáról nem tesz említést a Koránt – értelemszerűen, hiszen a Szaúd család eredete csak 1744-re vezethető vissza, az országot pedig 1932-ben egyesítették – ez a legitimáció alapvető fontosságú a királyi család számára.

Mohammed bin Szalmán túl fiatal - és túl nagy hatalom összpontosul a kezében Forrás: AFP/Yousef Allan

Túl fiatal

A királyság gazdasági hatalma az olajon alapszik, az olajpolitikát pedig a király a fiával együtt alakítja.

Mohammed bin Szalmán új szereplő a szaúdi politika csúcsán, de a tevékenységét máris súlyos ellenmondások övezik.

Szaúdi mércével nagyon fiatal

hivatalosan 33 éves, de a pletykák szerint valójában sokkal fiatalabb –, mégis több fontos posztot betölt, például ő a védelmi miniszter és a gazdaságpolitikát irányító bizottság feje.

A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi szövetség légicsapást mér a síita húszi felkelők egyik katonai létesítményére a jemeni fővárosban Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Így többek között ő a felelős a jemeni katonai beavatkozásért, a szaúdiak közül azonban sokan ellenzik, hogy

a leggazdagabb arab ország rommá bombázza a legszegényebbet,

és ahogy egyre nő az áldozatok száma, úgy erősödnek a bíráló hangok amiatt, hogy a „Forrófejűnek” elkeresztelt herceg valódi katonai stratégia és kivonulási terv nélkül ugrott bele a kalandba.

Kétmillió olvasó

A lázadó herceg levelét már több mint két millióan olvasták. Felszólítja benne az államalapító Ibn Szaúd még életben lévő 13 fiát, hogy egyesítsék erőiket, és fosszák meg a hatalmától a királyt, aztán a királyi család tagjaiból alakítsanak új kormányt.

A levélíró ugyan állítja, hogy a család és a társadalom nagy része mögötte áll, a királyi családnak azonban mindössze egyetlen tagja biztosította támogatásáról a nyilvánosság előtt.