Pentagon: nem az Iszlám Államot bombázták

Iszlám Állam, Szíria, fegyver
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, nem az Iszlám Államra mért légicsapást Oroszország Szíriában - mondta szerdán Ashton Carter amerikai védelmi miniszter. Eközben Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, az orosz légierő szíriai célpontjai közt csak szélsőséges és terrorista csoportok vannak.
Vágólapra másolva!

Peszkov sajtótájékoztatóján közölte, az orosz légitámadások folytatódni fognak Szíriában, mert ez is egy módja az Iszlám Állammal (IÁ) és más terrorista és szélsőséges szervezetekkel harcoló szíriai kormányerők támogatásának.

Arra a kérdésre, hogy ez vonatkozik-e a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű ellenzéki csoportosulásra, a szóvivő megkérdőjelezte a szervezet hovatartozását.

A többségük nem állt át az Iszlám Állam oldalára?" Hangsúlyozta, "azok az erők, amelyek nem terroristaszervezetek, amelyek nem álltak át az IÁ oldalára, és azok, amelyek nem szélsőségesek" nem célpontjai Oroszországnak.

Az SZSZH-t nyugati hírforrások mérsékelt, nyugati államok által is támogatott ellenzéki erőként tartják számon.

Több tucat halálos áldozat

Dzsamil asz-Szaláh, a SZSZH egy tisztje korábban arról számolt be, hogy az orosz gépek a Hama tartomány északi részén tartózkodó ellenzékieket bombázták. Hangsúlyozta, hogy ezeken a területeken nincsenek dzsihadisták, és teljes mértékben az SZSZH irányítása alatt vannak. Ellenzéki tisztviselők szerint a támadásokban 36 polgári lakos életét vesztette.

Forrás: AFP/Safin Hamed

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet megerősítette a SZSZH állításait, miszerint az orosz légicsapások nem az IÁ-t érték. Hozzátette, a lebombázott területek mérsékelt ellenzéki csoportok, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front és a vele szövetséges Ahrar as-Sam ultrakonzervatív iszlamista milícia irányítása alatt vannak. Az OSDH elítélte az orosz támadást, mondván, hogy

Oroszország "közvetlenül részt vesz a szíriai emberek gyilkolásában".

Ashton Carter azt hangoztatta, hogy az oroszoknak nem szabadna Aszadot támogatniuk, s az ilyen típusú katonai akciók "bukásra vannak ítélve", azokkal Moszkva csak súlyosbítja a polgárháborút Szíriában.

Több szakmaiságot várnak az oroszoktól

A védelmi miniszter bírálta az orosz hadsereget, közölte, több szakmaiságot várna el a katonai információcseréjüktől. Emellett utasította az Egyesült Államok hadseregének tisztviselőit, hogy mihamarabb találkozzanak orosz kollégáikkal. A találkozó célja a Szírián belüli konfliktusok elkerülésének megvitatása - mondta.

John Earnest, a Fehér Ház szóvivője az orosz légicsapásokkal kapcsolatos értesülésekre azt mondta, "nem lenne bölcs" olyan katonai műveletekből következtetéseket levonni, amelyeket csak néhány órája hajtottak végre.

Az oroszok szíriai céljaira kitérve azt mondta, Oroszország nem erejét fitogtatja a háború sújtotta országban, hanem próbálja menteni az elveszni látszó "a befektetését", amivel arra utalt, hogy Moszkva eddig is támogatta az utóbbi időben a harctéren jelentősen meggyengült Aszadot, s haditengerészeti kikötőt is bérel Szíriában.