A Néppárt a koalíció felmondásával fenyeget Ausztriában

2015.10.01. 10:32

A szélsőjobboldal felső-ausztriai előretörésének és a bécsi választások miatti felfokozott hangulatnak a Néppárt és a szociáldemokraták közötti koalíciós együttműködés lehet az első áldozata. 

A Szabadságpárt felső-ausztriai jó szereplése és a mérsékelt konzervatív Néppárt tíz százalékos visszaesése ellenére kormány nem módosított a politikáján, inkább csak reagál a változó európai és főként német politikai hangulatra.

Nem veszik figyelembe azt sem, hogy a felmérések szerint tíz nappal a bécsi választás előtt a szociáldemokraták és a Szabadságpárt fej-fej mellett állnak.

Menekültek a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójábanForrás: MTI/Krizsán Csaba

Az alkancellár a sarkára áll

Ezt elégelhette meg Reinhold Mitterlehner, a Néppárt elnöke és a koalíciós kormány alkancellárja, aki egy interjúban a koalíció felmondásával fenyegetett arra az esetre, ha a kormány nem változtat megengedő hozzáállásán, és nem hoz keményebb intézkedéseket menekültügyben.

„Nem akarunk tovább tehetetlenül az anyósülésen ülni” – jelentette ki.

Reinhold Mitterlehner a sarkára állForrás: AFP/John Thys

Két tűz között

Nem csupán az ország szorult két tűz közé, hanem az osztrák politika is. A németországi határ lezárásával, illetve a magyarországi kerítéssel Ausztria könnyen a balkáni menekültútvonal végállomásává válhat.

Az osztrák alsóközéposztály pedig attól retteg, hogy ennek költségét nekik kell megfizetni, és olyan traumát kell átélnie, amelyet eddig csak a médiában látott a menekültek okozta felfordulásról.

Fordulat Németországban

Közben a német politikai hangulat is változik, a bajorok menekültellenes követeléseit egyre többen teszik a magukévá országszerte, és a helyzeten csak ront a Volkswagen botrány.

Magyarországon Orbán tovább radikalizálódik, és a „keresztény Európa” pusztulását vizionálja, ami egybecseng a Szabadságpárt szavazóink a félelmeivel.

Ez az osztrák politikai élet számára is kényszert teremt, különösen, hogy a Szabadságpárt minden menekültellenes, bezárkózást követelő nemzetközi hangot felerősít és adaptál Ausztriára.

Menekültek a bécsi WestbahnhofonForrás: AFP/Joe Klamar

Bécs jelentősége

Az október 11-én esedékes bécsi választások tétje így messze túlmutat önmagán. Ha megismétlődnek a felső-ausztriai eredmények, az a koalíciós ellentétek további fokozódásához és akár a koalíció felbomlásához vezethet.

Más vélemények szerint ugyanakkor a választások elmúlásával a feszültségek is enyhülni fognak: a szociáldemokrata-néppárti együttműködésnek nincs alternatívája, így a felek kiegyeznek majd a jelenleginél valamivel határozottabb kormányzati politikában.

Az ugyanakkor világos a jelenlegi politikai többség számára, hogy Ausztria nem akar bezárkózó, menekültellenes országgá válni, ahogyan az is, hogy elsősorban a németországi politikai fejleményektől függ, Bécs menekültügyben mi és mikor csinál. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK