Kína is megszólalt Szíria ügyében

2015.10.01. 11:50

A világ nem nézheti tétlenül a szíriai válságot, de nem is avatkozhat bele önkényesen, politikai megoldás kell - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter szerda este az ENSZ Biztonsági Tanácsában a minisztérium közleménye szerint.

Vang találkozott az ENSZ székhelyén Valíd Moallem szíriai külügyminiszterrel is, és közölte vele, hogy Kína szerint a világnak tiszteletben kell tartania Szíria szuverenitását, függetlenségét és területi egységét - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség. "Kínának nincsenek saját érdekei a Közel-Keleten, ezért hajlandó ott konstruktív szerepet játszani" - idézte őt a jelentés.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Vang Ji kínai külügyminiszter Pekingben tavaly októberbenForrás: MTI/ÚJ KÍNA/Ting Lin

Az orosz légierő szerdán kezdett beavatkozást Szíriában, ami máris feszültséget okozott Moszkva és Washington között. Oroszország mindössze egy órával az első légitámadás előtt értesítette arról az Egyesült Államokat, és mindkét nagyhatalom magáénak követeli az intervenció irányításának jogát.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi hadjárata az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen már egy éve tart. Ezenkívül Bassár el-Aszad szíriai elnök szerepét már a szíriai konfliktus 2011. évi kezdete óta ellentétesen ítéli meg Moszkva és Washington.

A kínai külügyminiszter kijelentette, hogy a világnak meg kell oldania a humanitárius válságot, és

politikai úton békét kell teremtenie Szíriában.

Közleményében azonban nincs szó sem a légicsapásokról, sem Aszad esetleges szerepéről és sorsáról.

Kína a Biztonsági Tanácsban Szíria ügyében általában azonosan szavaz Oroszországgal.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK