Egy szemtanú szerint keresztényekre vadászott az oregoni merénylő

Az Umpqua főiskolában történt lövöldözés egyik sérültjét viszik mentősök az Oregon állambeli Roseburg egyik kórházába
Vágólapra másolva!
Egy szemtanú szerint kikérdezte a vallásukról áldozatait az a fegyveres, aki csütörtökön legalább kilenc embert megölt és többeket megsebesített az Umpqua Városi Főiskolán az Oregon állambeli Roseburgben.
Vágólapra másolva!

A támadó tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és

életét vesztette.

Golyóálló mellény volt rajta, és négy lőfegyvert találtak nála.

Semmi köze az iskolához

A tettes a 26 éves Chris Harper Mercer, aki az édesanyjával élt, mielőtt Oregonba költözött.

„Teljesen meg vagyok döbbenve – mondta az újságíróknak a gyilkos édesapja, Ian Mercer. – Borzalmas nap ez a mai” – idézte a szavait a Los Angeles Times.

Az eddigi információk szerint egyébként Mercernek semmi köze nincs az iskolához, nem tanult és nem is dolgozott ott. Tettének okairól egyelőre nem tudnak semmit.

Roseburg lakói gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra Forrás: AFP/Getty/Michael Lloyd

Kimondottan keresztényekre vadászott

A gyilkos a keresztényeket célozta, mondta el a CNN-nek az egyik sebesült diák édesapja, aki a műtét előtt tudott beszélni a lányával, akit a gerincén talált el egy golyó.

„Évekig vártam erre” – mondta Mercer a professzornak, amikor belépett a terembe, és közvetlen közelről főbe lőtte a tanárt Anastasia Boylan édesapjának beszámolója szerint.

A lövés hangjára minden diák a földre vetette magát, de Mercer újratöltött, majd rájuk parancsolt, hogy álljanak fel, és megkérdezte tőlük, hogy keresztények-e.

Szia, Szöszi!

„Jó, hogy keresztények vagytok, mert egy pillanat múlva találkoztok az istenetekkel” – mondta, és lőni kezdett rájuk – írta internetes oldalán a CNN.

A 18 éves Anastasiát a hátán találta el a golyó, amely végighaladt a gerincén. Miközben a saját vérében feküdt a földön, a gyilkos odaszólt neki: „szia, Szöszi!”

A lány csak azért élte túl, mert halottnak tettette magát – számolt be az apa.

A rendőrség a biztonság kedvéért megmotozott minden diákot, aki a lövöldözés idején a campuson tartózkodott.

Megvetette az intézményes vallást

A The Daily Beast című online magazin úgy értesült, hogy Harper Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben, konzervatív republikánusként jellemezte magát, és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsának mutatkozott.

Emellett rokonszenvét fejezte ki Vester Flanagan iránt, aki augusztus végén élő adásban agyonlőtt két roanoke-i tévést, és a gyilkosságról maga is felvételt készített.

– írta Harper Mercer.

A tíz halott egyike a lövöldöző lehet

A fegyveres támadás áldozatainak számát kezdetben 15-re tették, az állami főügyész később is 13 halálos áldozatról beszélt, a helyi seriff legfrissebb nyilatkozatában ugyanakkor hét sebesültet és tíz halottat említett. Egyes jelentések szerint kilenc áldozatról van szó, a tizedik a támadó, aki tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és életét vesztette.

Az Umpqua főiskolán történt lövöldözés egyik sérültjét viszik mentősök az Oregon állambeli Roseburg egyik kórházába Forrás: MTI/AP/Roseburg News-Review/Aaron Yost

Kikérdezte, milyen vallásúak

Egy 18 éves diáklány, Kortney Moore a Roseburg News-Review című helyi lapnak azt mondta, hogy

a támadó belőtt a tanterembe, majd a padlóra fektetett mindenkit.

Ezután felszólította az embereket, hogy álljanak fel, és mondják el, milyen vallásúak, és tüzet nyitott. Arra, hogy milyen hitű hallgatókra lőtt rá a fegyveres, nem tért ki a tudósítás.

John Hanlin seriff tíz áldozatról beszélt Forrás: AFP/Getty/Michael Lloyd

Obama is megszólalt

Barack Obama amerikai elnök szerint a fegyveres támadások rutinszerűvé váltak az Egyesült Államokban, és Amerika belefásult a tömeges fegyveres gyilkosságokba. Obama kijelentette, hogy

az együttérzés és a fohász többé már nem elegendő

az ilyen helyzetekben, mert nem képesek elejét venni a hasonló eseteknek. Arra bátorította a nézőket, hogy olyan politikusokra voksoljanak, akik készek tenni a probléma megoldása érdekében. Obama elrendelte, hogy a szövetségi létesítményeken a nemzeti gyász jeleként bocsássák félárbocra az amerikai lobogót.

Barack Obama megtörten beszélt a gyilkosság után Forrás: AFP/Mandel Ngan

Észszerű szabályozásról beszélt Biden

Joe Biden alelnök a halottak és a sebesültek nagy számára hivatkozva kijelentette: a nyomozás valószínűleg meg fogja erősíteni, hogy a mészárlást félautomata vagy automata fegyverrel követték el. Biden a fegyvertartás "észszerű szabályozására" szólított fel. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője az elnöki beszéd előtt közölte, hogy a kormányzat továbbra is prioritásként kezeli a lakosságnak a fegyveres erőszaktól való megvédését.

Szigorított feltételek

Oregonban egyébként, több más demokrata vezetésű államhoz hasonlóan, a newtowni Sandy Hook iskolában 2012. december 14-én elkövetett ámokfutás után megszigorították a fegyverhez jutás feltételeit. Ezt szövetségi szinten – alapvetően a fegyverlobbi ellenállása miatt – nem sikerült erősebb ellenőrzés alá vonni. A háromezer hallgatót képző Umpqua főiskolán

egy műszakban csak egy biztonsági őr teljesít szolgálatot, fegyvertelenül.

Büszkék voltak a békés, nyugodt környezetre

Roseburg városában 22 ezren laknak, az egyetemre 13 600 diák van beiratkozva, körülbelül háromezren tanulnak nappali tagozaton. Az intézmény a honlapja szerint büszke a békés és nyugodt környezetre. Az Umpqua nem hagyományos főiskola, kétéves képzésein főleg felnőtteket képez, átlagos életkoruk 38 év.