Csökken az élelmiszerek áfája Szlovákiában

miniszterelnökök autói
Slovakian Prime Minister Robert Fico arrives on May 27, 2014 to take part in the Informal European Council at the EU Headquarters in Brussels. Europe's heads of state and government gather over dinner in Brussels for an informal summit to take stock of the European election disaster and start the difficult process of nominating new European Union leaders, and to discuss the latest developments in Ukraine following the Presidential elections. AFP PHOTO / GEORGES GOBET AFP PHOTO/ GEORGES GOBET
Vágólapra másolva!
Jövő januártól Szlovákiában az eddigi 20-ról 10 százalékra csökken a kenyér, a tej, a vaj és több húsfajta áfája. A zöldségek és a gyümölcsök azonban nem kerültek fel a listára. A módosítás pozitív hatását az ellenzéki képviselők és a gazdasági elemzők is megkérdőjelezik.
Vágólapra másolva!

A jogszabályt az ellenzék korábban hevesen bírálta, a csökkentett áfájú élelmiszerek listáját ugyanis csak az utolsó pillanatban, egy kormánypárti képviselői módosító indítvány formájában építették be a törvénybe. Az ellenzéki képviselők így gyakorlatilag az utolsó pillanatig nem tudták, miről is szavaznak majd – olvasható a felvidéki Új Szó oldalán.

Robert Ficónak jól jöhet még az áfacsökkentés Forrás: AFP/Georges Gobet

Olcsóbb lesz a halrudacska

A kormánypárti Ladislav Kamenicky javaslatára ennek ellenére a Kereszténydemokrata Mozgalom és az Egyszerű Emberek képviselői is rábólintottak, ellene csak Mikulás Dzurinda és Ivan Miklos szavazott. Ha a módosítást a köztársasági elnök is aláírja,

januártól 10 százalékos áfával terhelik majd a kenyeret, a tejet és a vajat is.

A húsfélék közül a friss és hűtött sertés-, marha-, baromfi-, juh-, kecske- és nyúlhús jutott fel a listára. Csökken az áfája az élő halaknak, a friss és fagyasztott édesvízi halnak és a halrudacskáknak is.

Peter Kazimír pénzügyminiszter azt állítja, hogy a földművelésügyi tárca és a pénzügyminisztérium szakembereiből álló bizottság a lista kidolgozásánál teljes mértékben figyelembe vette a lakosság igényeit. Ennek azonban ellentmondanak a legutóbbi felmérések.

Mikulas Dzurinda (középen) nem szavazta meg az áfacsökkentést Forrás: AFP

Annyira nem tetszik

A Dohliadac.sk elemzése szerint a lakosság jobban örülne, ha a zöldség- és gyümölcsfélék áfáját csökkentenék. A megkérdezettek 60–61 százaléka nyilatkozott így. Csaknem

minden második ember azonban szívesen látná a sajt és a tojás áfacsökkentését is.

Ezek közül egyik sincs rajta a listán, az ezen szereplő sertéshúsról ezzel szemben a megkérdezettek alig harmada gondolta azt, hogy csökkenteni kellene az áfáját.

Választás

A kormány előzetes számításai szerint jövőre emiatt 76,9 millió euróval csökkennek az adóbevételek. A pénzügyminisztérium ugyanakkor elismeri, hogy a lakosság számára nem jelent majd nagy megtakarítást az áfacsökkentés.

Az intézkedés mögött az is állhat, hogy jövő márciusban parlamenti választások lesznek Szlovákiában. A felmérések szerint Robert Fico pártja jelenleg nem tudna többséget szerezni, így ez a lépés is jól jöhet a későbbiekben.