630 ezren érkeztek illegálisan Európába január óta

Illegális bevándorlók Lampedusa kikötőjében, olasz hatóságok, kitoloncolás
Vágólapra másolva!
Az év eleje óta 630 ezren érkeztek illegálisan Európába az uniós határellenőrzési ügynökség adatai alapján. A szervezet vezetője szerint az EU igazi határa Lampedusa és Leszbosz szigeténél van.
Vágólapra másolva!

Mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába az év eleje óta az uniós tagállamok határellenőrzési ügynöksége (Frontex) legfrissebb adatai szerint.

- mondta vasárnap megjelent interjújában Fabrice Leggeri. Az ügynökség vezetője szerint, ha minden ország a maga módján, a szomszédjaival való egyeztetés nélkül kezeli ezt a válságot, a migránsok folyama az egyik országból a másikba fog ömleni, mindenki kárára.

Illegális bevándorlók Lampedusa kikötőjében Forrás: MTI/EPA/Ettore Ferrari

"A tagországoknak meg kell érteniük, ahelyett, hogy rendőrök ezreit sorakoztatják fel a határaikon, hasznosabb lenne az EU külső határaira küldeni őket" - mondta Fabrice Leggeri, aki szerint

az unió igazi határa Lampedusa és Leszbosz szigeténél, illetve Melilla marokkói spanyol enklávénál húzódik.

Leggeri úgy véli, hogy bár haladást jelent, hogy megduplázták, kétszázra növelték az ügynökség munkatársainak a létszámát, de ha lenne egy-kétezer európai határőr a helyszínen a görög hatóságok kisegítésére, az látványos hatással járna.