Nagy bajban lesz Zágráb, ha Budapest lezárja a határt

Menekültek csapnak össze macedón rendfenntartókkal a görög-macedón határnál szeptember 7-én. Hasonló jelenetek várhatóak Európa-szerte?
Vágólapra másolva!
Amennyiben Budapest határzárat rendel el, Horvátország új útvonal felé irányítja majd a menekülteket, csakhogy Szlovénia nem képes helyettesíteni Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Magyarország Horvátország egyetlen „kliense”, ahova Zágráb migránsokat szállít – emlékeztetett a Vecernji List publicistája.

Bár Zoran Milanovic horvát miniszterelnök továbbra is „speciális háborút” folytat Magyarországgal, arról beszél, hogy a menekültek fogaikkal rágják majd szét a szögesdrótot, és a magyaroknak lőniük kell rájuk, Ranko Ostojic horvát belügyminiszter bejelentette, hogy új útvonal felé irányítják a migránsokat, mégpedig Szlovéniába.

Nagy baj lesz

Davor Ivankovic, a cikk szerzője figyelmeztetett, hogy ezzel még nagy gondok lesznek, mivel kicsi a valószínűsége annak, hogy Szlovénia naponta átvesz Horvátországtól 5 vagy 10 ezer illegális bevándorlót, majd gyorsan elszállítja őket az osztrák határra.

Szlovénia nem tudja helyettesíteni Magyarországot, tette hozzá.

Az a legvalószínűbb, hogy a migránsok az ország délkeleti részén jönnek majd az országba, Dubrovnik közelében.

Turisták helyett menekültek lepik majd el Dubrovnikot Forrás: Origo

Montenegró már építi a táborokat

Albánia ugyanis nem fog semmilyen ellenállást tanúsítani, Montenegró pedig már sátortáborokat épít Albániával közös határán.

Sajtóhírek szerint a horvát szociáldemokrata kormány is komoly előkészületeket tett a migránsok fogadására a Prevlaka-félszigeten, állítólag még befogadóállomást is épített, ezt aztán megpróbálta gyorsan cáfolni, mihelyt az ellenzék felhívta rá a figyelmet.

A területet lezárták, jelenleg sem politikus, sem újságíró nem győződhet meg arról, hogy épül-e, vagy sem ilyen létesítmény.

A macedónok fellélegezhetnek, Montenegróban pedig a hírek szerint már építik a táborokat Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Visszaküldenek mindenkit

Milanovic és Ostojic arról beszéltek, hogy délen nem fogják beengedni a migránsokat, visszaküldenek mindenkit abba az országba, ahonnan jött.

Horvátországnak joga van eldönteni, hol nyitja meg határait: az ajtó nyitva áll, de csak ott, ahol mi mondjuk, az pedig északon van – mondták.

A lap publicistája szerint viszont, „ha a migránsok a déli útvonalat választják, akkor mi ezt a háborút elveszítettük”. A migránsok jönni fognak, és ahogy Milanovic mondaná, a fogaikkal törnek maguknak utat, ha megpróbálják megállítani őket – tette hozzá.

Szájmaszkos katonák a horvát–magyar zöldhatáron. Szlovénia nem fog átvenni napi 5-10 ezer menekültet Forrás: MTI/Varga György

Turisták vagy menekültek

Ráadásul Horvátország délkeleti része nem olyan „áteresztő”, mint a szlavóniai síkság.

„Innen csak hajókkal szállíthatók tovább a migránsok, de hova? Olaszországba? Autóbuszokkal csak az első kikötőig, Dubrovnikig vihetik őket, mégpedig oda, ahova több százezer turista érkezik tengerjáró hajókkal. Hogy fognak kijönni a turisták a migránsokkal? Sehogy. Vagy az egyik, vagy a másik marad” – hangsúlyozta a szerző.