Súlyos veszélybe került Angela Merkel

Angela Merkel és a volt német kancellár Gerhard Schröder
German Chancellor Angela Merkel and former German chancellor Gerhard Schroeder are seen during the official presentation of a Schroeder biography by Schoellgen, in Berlin on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár súlyos veszélybe került az európai menekültválságban követett politikája miatt, de egyelőre nincs senki, aki leválthatná – véli Michael Spreng, az egyik legtekintélyesebb német politikai tanácsadó.
Vágólapra másolva!

Michael Spreng szerint a konzervatív CDU/CSU csak azért lojális Angela Merkelhez, mert vezetésével a pártszövetség megnyert sorban három Bundestag-választást, és tizedik éve hatalmon van. Angela Merkel „a hatalom garanciája, és

ha dicsfénye halványulni kezd, a lojalitás is gyengül”

– mondta a kommunikációs tanácsadó a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak.

Angela Merkel érzelmi alapon döntött a menekültügyben Forrás: AFP/John Macdougall

Érzelmi alap

Angela Merkel a menekültválságban tőle szokatlan módon érzelmi alapon alakította ki politikai irányvonalát, és kockázatot vállalt. Egyedül az jelent védelmet számára, hogy „nincs személyi alternatívája” – mondta Michael Spreng, aki többek között Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, a konzervatív CDU/CSU kancellárjelöltjének kampányfőnöke volt a 2002-es országos parlamenti (Bundestag) választáson, 1989-től 2000-ig pedig a Bild am Sonntag című lap főszerkesztőjeként dolgozott.

Zuhan a CDU

40 százalék alá zuhant az Angela Merkel vezette Német Kereszténydemokrata Unió támogatottsága – derült ki az INSA legfrissebb felméréséből. A menekültválság az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak pártnak használt, akik most már hat százalékon állnak, így bejutnának a német parlamentbe.

A menekültválság elmélyülésével

elkezdődött Angela Merkel pályafutásának legnehezebb szakasza.

A kancellár „kétségtelenül veszélyben van”, és azzal a dilemmával szembesül, hogy „nem kezdhet radikális irányváltásba, mert azzal lerombolná a hitelességét” – mondta a tanácsadó.

A 2016-os tartományi választások fordulatot hozhatnak a CDU belső életében is Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

Választási fordulópont

Így marad a kemény, fáradságos munka és a remény, hogy a következő, 2017-es választásig sikerül megoldani a menekültválságot, de ha a CDU nagyon rosszul szerepel a 2016. márciusi tartományi választásokon, főleg Baden-Württembergben, akkor elkezdődhet a vita Merkel vezető szerepéről a CDU-ban és a bajor testvérpártban, a CSU-ban – fejtette ki Michael Spreng, utalva arra, hogy 2016. március 16-án Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományban is helyi törvényhozási (Landtag) választást tartanak.

Nincs, aki leválthatná

Egyelőre nincs a színtéren szereplő, aki leválthatná a CDU-t 2000 óta vezető kancellárt, de akár irányíthatatlan folyamatok is beindulhatnak, ha nem sikerül úrrá lenni a menekültválságon, és a CDU leszerepel jövő tavasszal – tette hozzá a szakértő.

Egyelőre nincsen kihívója Merkelnek Forrás: AFP/John Macdougall

Angela Merkelnek ki kell tartania eddigi irányvonala mellett,

mert „a hitelesség a legnagyobb politikai tőkéje”, de be kell ismernie, hogy a válság a vártnál nehezebben kezelhető. Megpróbálhatja lelkesíteni az embereket, hogy megmaradjon a lakosság segítőkészsége, és kérhet türelmi időt. Ez azonban nem lesz könnyű, mert „nem egy nagy szónok, nemigen tudja magával ragadni az embereket” – jegyezte meg Michael Spreng.