66 éve nem volt ekkora vihar Kínában

ce SQUARE FORMAT (151004) -- HAIKOU, Oct. 4, 2015 (Xinhua) -- People walk on waterlogged road in Haikou, south China's Hainan Province, Oct. 4, 2015. Typhoon Mujigae, the 22nd typhoon this year, has brought heavy rain in Haikou Sunday. (Xinhua/Guo Cheng)
Derékig a vízben
Vágólapra másolva!
Kínában már kilenc halálos áldozata és 215 sérültje van a Cajhun tájfunnak, közölték hétfőn a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A trópusi vihar, amely a kezdetekben még a Mudzsige nevet viselte, a Fülöp-szigetek északi részéről zúdult Kína felé. A dél-kínai Kuangtung tartományba érve folytatta a tombolást. A tartományban hatan meghaltak és 215-en megsérültek. A hatóságok elővigyázatosságból mintegy 200 ezer embert menekítettek ki az útjából.

Derékig a vízben Forrás: AFP/Xinhua/Guo Cheng

A helyi katasztrófavédelem beszámolója szerint a tornádó felkapott egy személygépkocsit, a benne ülő vezető meghalt. A Hszinhua hírügynökség ezenfelül egy halász haláláról és 16 eltűnéséről számolt be a térségben.

Tízezreket menekítenek ki

Hétfő reggelre a Cajhun továbbhaladt a Kuangtunggal szomszédos Kuanghszi tartományba, ahol 52 ezer embert kellett evakuálni. A szél ereje azonban itt már 54 kilométer/órásra csillapodott. Ennek ellenére a helyi hatóságok elrendelték, hogy a kikötőkbe térjen vissza 12 700 halászhajó, és a vizeket korbácsoló szélvihartól védett helyre vonuljon 35 400 más, a part menti területen dolgozó ember.

Leálltak a repülők és a vonatok is

A tájfun nem kímélte Hajnan szigetét sem, ahol a Kínában szerdáig tartó nemzeti ünnep miatt több ezren pihennek. A terület fő repülőterén járatok tucatjait törölték, nem közlekedtek a hétvégén a vonatok a tartományi székváros, Hajkou és az idegenforgalmi központ, Szanjo között. Egy másik szigeten, a Kuangtung tartományhoz tartozó Fangdzsi szigetén 500 turistát próbáltak meg kimenekíteni a területről, de a hatóságok felhagytak a kísérlettel. Helyi szakértők szerint ez a legpusztítóbb szélvihar a térségben 1949 óta.