Háborús bűncselekménnyel vádolják Amerikát Kunduz miatt

A támadás után bezárt a kunduzi kórház
Vágólapra másolva!
“Udorító” nyilatkozatok hangzanak el a kunduzi kórház lebombázásának ügyében, amelyek ráadásul “felérnek egy háborús bűncselekmény beismerésével” - ezt közölte az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet. Azért mondják ezt, mert az afgán kormány bejelentette, hogy a kórházban tálibok voltak. A szervezet szerint az USA is bűnös.
Vágólapra másolva!

Az Orvosok Határok Nélkül (Medecins Sans Frontieres - MSF) háborús bűncselekménynek tartja a kunduzi kórház lebombázását. Honlapjukon azt írják, hogy szerintük a támadás elkövetői beismerő vallomást is tettek. Korábban az afgán védelmi minisztérium azt közölte, hogy “fegyveres terroristák” voltak a kórház épületében, onnan támadták az afgán erőket és a civileket.

Ellentmondások

“Az ilyen nyilatkozatok arra utalnak, hogy az amerikai és az afgán erők együtt úgy döntötték el, hogy porig rombolnak egy működő kórházat, amelyben több mint 180 ember - betegek és egészségügyi személyzet - volt éppen. Mindezt arra alapozva, hogy tálibok vannak az épületben” - közölte az MSF. Azt írták:

Az MSF szerint az afgán kormány ellentmond az amerikaiak korábbi bejelentéseinek, amelyekben a nyilatkozók “minimalizálni próbálták” a támadás jelentőségét azzal, hogy “járulékos veszteségekről” beszéltek.

A támadás után bezárt a kunduzi kórház Forrás: MTI/EPA/MSF/-------------------

Korábban egy névtelenségét kérő amerikai tisztviselő is azt mondta a The New York Timesnak, hogy a támadást nagy valószínűséggel egy AC-130-as repülőgép hajtotta végre. John F. Campbell, az amerikai erők afganisztáni parancsnoka azzal indokolta a katonai akciót, hogy a kórház közelében

tálib fegyveresek támadtak az amerikai erőkre.

Az USA kormányának védelmi minisztere legutóbb azt mondta, hogy teljes, átlátható vizsgálattal kell kideríteni, milyen szerepet játszott a támadásban az amerikai hadsereg. Az MSF ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy független vizsgálatot követel, amelyet egy nemzetközi szervezet végez el.

Már 22 halott van

Stábunk egyetlen tagja sem számolt be a kórházon belül zajló harcokról, mielőtt megkezdődött volna a bombázás - közölte Twitterén az MSF. Azt írják ugyanitt, hogy míg a kórház épületét többször is eltalálták a bombák, addig az épületet körülvevő terület jórészt sértetlen maradt.

Ágyukban fekvő betegek is elégtek a bombázás miatt Forrás: MTI/EPA/MSF

A legfrissebb adatok szerint a kórházban 22-en haltak meg a támadás miatt. Az áldozatok között 12 orvos és 10 ápolt van. Több tucatnyian megsérültek.

Korábban azt is elmondták az MSF munkatársai, hogy hiába szóltak az amerikaiaknak és az afgánoknak arról, hogy épp egy kórházat támadnak, a bombázás még azután is 30 percig folytatódott.

Magyar szemtanú

A bombázásnak szemtanúja volt az MSF egyik magyar áplója, Jecs Zoltán. Elmondása szerint szombat hajnalban hatalmas robbanásra ébredt, majd nagyjából fél órával a bombázás leállása után indult el, hogy körülnézzen a kórházban, és túlélők után kutasson. „Nincsenek szavak arra, hogy milyen szörnyű volt” – olvasható a beszámolóban a szervezet honlapján.

Az intenzív osztályon hat ember égett el az ágyában

A többi helyiségben sebesült betegek ordítottak, miközben az ápoló látta, ahogy a kollégái meghalnak. Az egyik orvosukon sürgősségi műtétet hajtottak végre, de végül ott halt meg az iroda asztalán. Sok kollégáját annyira sokkolta a szürnyűség, hogy képtelenek voltak bármit is tenni – derült ki Jecs Zoltán elbeszéléséből.