Kijev megkezdte a harckocsik visszavonását

nk20150923
Beleremeg a föld az ukrán fegyveres erők tüzérségének gyakorlatába a kelet-ukrajnai Mariupol közelében lévő urzufi lőtéren
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi fegyverek, valamint harckocsik visszavonása a frontvonaltól Luhanszk megyében, az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött oldalon - jelentette be hétfőn Heorhij Tuka, Luhanszk megye kormányzója.
Vágólapra másolva!

A 112 Ukrajina televíziónak adott nyilatkozatában a kormányzó közölte, hogy tudomása szerint a fegyverzet-visszavonás a szakadár oldalon is elkezdődött a megyében. Ugyanakkor nem tudott adatokkal szolgálni arról, hogy az ukrán fegyveres erők hány fegyvert vonnak vissza, mert szavai szerint nem rendelkezik erről információkkal.

Több mint egy hónapig tart

A kijevi hadműveleti parancsnokság korábbi közlése szerint a frontvonaltól legalább 15 kilométerre vonja vissza a hadsereg a jelenleg az övezetben lévő T-64-es és T-72-es harckocsikat, a 85 milliméter kaliberű D-48-as és D-44-es páncéltörő ágyúkat és a 82 milliméteres 2B-9 típusú aknavetőket. A visszavonási művelet a tervek szerint 41 napig tart.

Oroszbarát szakadárok gyakorlatoznak a kelet-ukrajnai Donyecktől 75 kilométerre lévő torezi lőtéren Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Ihor Plotnickij, az önkényesen kikiáltott szakadár Luhanszki Népköztársaság (LNR) vezetője vasárnap azt mondta, hogy ígéretükhöz híven szombaton megkezdték az általuk ellenőrzött területen a 100 milliméternél kisebb kaliberű fegyverek visszavonását.

A luhanszki szakadárok hírügynöksége szerint Plotnickij múlt szerdán írta alá azt a megállapodást, amely a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - összekötő csoport egy nappal azelőtti minszki tanácskozásán született, és amely rendelkezik a 100 milliméteresnél kisebb kaliberű tüzérségi fegyverek visszavonásáról a kelet-ukrajnai frontvonal menti ütközőzónából.

A nagyobbakat már kivonták

Az egyezség a februárban kötött minszki megállapodás kiegészítése, ugyanis a 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyverek visszavonásáról már akkor aláírták a megállapodást. A most született dokumentum az összes harckocsi, 100 milliméteresnél kisebb tüzérségi eszköz és aknavető visszavonását írja elő a Donyec-medencében kijelölt ütközővonaltól. A megállapodás nyomán egy 30 kilométer széles fegyvermentes övezetnek kell létrejönnie a front mentén, azaz

mindkét fél 15-15 kilométerre vonja vissza a haditechnikai eszközeit.

Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának (DNR) vezetője ugyancsak múlt szerdán írta alá a megállapodást. Egy nappal később azonban orosz újságíróknak már azt mondta, hogy leállítja a fegyverek visszavonását.

Beleremeg a föld az ukrán fegyveres erők tüzérségének gyakorlatába a kelet-ukrajnai Mariupol közelében lévő urzufi lőtéren Forrás: MTI/EPA/Irina Gorbaszjova

"Nagyon kétlem, hogy ez a megállapodás teljesülni fog, mert az ukrán katonák retorikája merőben más, mint a Kijevet Minszkben képviselőké" - jelentette ki a RIA Novosztyi orosz hírportál szerint.

Egyelőre nincs hír arról, hogy a front Donyeck megyei szakaszán elkezdték volna a szemben álló felek visszavonni a fegyvereket a frontvonaltól.