A horvát elnök szerint országa felkészületlen volt

Horvátország - inauguration-president-oath-Kolinda Grabar Kitarovic
The new Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic is sworn in during a ceremony on February 15, 2015, in central Zagreb. Croatia inaugurated today its first female president, conservative former top diplomat Kolinda Grabar-Kitarovic, who pledged to help kickstart EU member's ailing economy. Grabar-Kitarovic won January election run-off by narrowly defeating her leftwing predecessor Ivo Josipovic. The 46-year-old former foreign minister and NATO official was a candidate of the main opposition conservative HDZ party. AFP PHOTO / POOL / LANA SLIVAR DOMINIC
Vágólapra másolva!
A horvát elnök szerint országa felkészületlen volt a migráns helyzet kezelésére, a rendszerük összeomlott. 
Vágólapra másolva!

Felkészületlennek nevezte országát a migránshullám kezelésében Kolinda Grabar-Kitarovic az M1 aktuálisnak adott interjújában. A Horvát Köztársaság elnöke szerint az országának nincs kapacitása ilyen mértékű áradat kezelésére.

Kolinda Grabar-Kitarovic szerint Horvátország felkészületlen volt Forrás: AFP/Lana Slivar Dominic

Kolinda Grabar-Kitarovic azt mondta, Magyarország és Horvátország között baráti a viszony, de ezt a migránskérdéssel kapcsolatos retorika némileg veszélybe sodorta. Szerinte azonban ez csak átmeneti állapot.

- fogalmazott a köztársasági elnök. Hozzátette, hogy Horvátország szeretne segíteni ezeknek az embereknek, de a menekülteket és migránsokat szét kell választani.

- mondta Kolinda Grabar-Kitarovic, aki azt is bevalotta, hogy a rendszer összeomlott, méghozzá néhány órán belül.

Migránsok a horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótáborban szeptemberben Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A horvát elnök szerint a megoldásra kellenne koncentrálni, de

Európában jelenleg csak a hatásokat kezelik,

ami elválaszt a valós problémától. Úgy vélte, a diplomácián, segélyezésen és egyéb tevékenységeken keresztül, együttműködve Törökországgal és Libanonnal, a gyökerénél kell kezelni a problémát, emellett pedig hosszú távú migránspolitikára van szükség.