Orosz légi támogatással akcióznak a szír kormányerők

Russian war planes at Hmeimim base in Syria SQUARE FORMAT Szíria
2711476 10/03/2015 A maintenance team readies a Sukhoi Su-34 jet for a sortie at the Hmeimim base in Syria. Dmitriy Vinogradov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Már a Kaszpi-tengeren állomásozó orosz hadihajókról is támadják az Iszlám Állam szíriai álláspontjait. Az Egyesült Államok védelmi minisztere tragikusan tévesnek nevezte Moszkva stratégiáját, és jelezte, hogy nem akarnak együttműködni az oroszokkal. A szír kormányerők viszont nagyszabású szárazföldi hadműveletet indítottak az orosz légierő támogatásával az ország középső részén.
Vágólapra másolva!

A Kaszpi-tengeren állomásozó hadihajókról kilőtt manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást Oroszország az Iszlám Állam (IÁ) szervezetének szíriai állásaira - közölte szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Szocsiban.

Sojgu szerint két nap leforgása alatt, intenzív felderítés eredményeképpen

sok IÁ-létesítményt azonosítottak, köztük irányítóközpontokat, lőszerraktárakat, haditechnikai eszközöket és kiképzőtáborokat.

A légierőn kívül bevetették ellenük a Kaszpi-tengeren állomásozó orosz flottát is. Négy rakétahordozóról 26, Kalibr típusú robotrepülőgépet lőttek ki 11 célpontra. Minden célpontot megsemmisítettek, és a védelmi miniszter szerint polgári létesítményekben nem keletkeztek károk.

Sukhoi Su-34 orosz harcigépek egy szíriai bázison Forrás: RIA Novosti/Dmitriy Vinogradov

Szeptember vége óta segítenek

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Szíriában, de manőverező robotrepülőgépeket eddig nem vetett be. Moszkva azt állítja, hogy a dzsihadista IÁ, illetve más terrorcsoportok állásait támadja.

A Nyugat, illetve Rijád és Ankara azonban azzal vádolja Moszkvát, hogy harci gépei jórészt a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló, általuk támogatott lázadókat veszik célba, és ezzel tovább súlyosbítja a szíriai válságot.

Orosz légitámadás Szíriában Forrás: AFP/-

Vlagyimir Putyin a Sojguval folytatott megbeszélést követően azt mondta, hogy a minapi párizsi tárgyalásain Francois Hollande francia elnök azt javasolta,

egyesítsék a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg és a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) lázadószervezet erőfeszítéseit az IÁ elleni harchoz.

Az orosz elnök megismételte Moszkvának azt a javaslatát, hogy amennyiben a partnerországok azt állítják, jobban ismerik a szíriai helyzetet, akkor

Nem akarnak együttműködni az oroszokkal

Bassár az-Zubi, a Szabad Szíriai Hadsereg déli frontjának parancsnoka azonban elutasította az együttműködést. Ahogy fogalmazott,

Az oroszokkal az Egyesült Államok sem szeretne együttműködni. Szerdán Ash Carter, amerikai védelmi miniszter

tragikusan tévesnek ítlélte Moszkva stratégiáját.

Erre az orosz védelmi minisztérium úgy reagált, hogy szerinte az Egyesült Államok kibújik az Iszlám Állam elleni harc alól azzal, hogy nem osztja meg Oroszországgal a vonatkozó hírszerzési adatokat.

Kormánypárti és oroszbarát tüntetés Damaszkuszban Forrás: AFP

Az amerikai védelmi minszter ugyanakkor azt is kijelentette, hogy

a pilóták biztonságát érintő technikai részletekről hajlandóak egyeztetni.

Erre szükség is lehet, hiszen a Pentagon szóvivője szerdán azt mondta, hogy a napokban az amerikai koalíció legalább egy gépének irányt kellett változtatnia, hogy elkerülje a közeli találkozást orosz harci repülőkkel.

A kormányerők akcióznak

A szíriai kormányerők mindenestre nagyszabású szárazföldi hadműveletet indítottak az orosz hadsereg légi támogatásával szerdán Hama tartomány északi részén.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szíriai emigráns szervezet arról számolt be, hogy a kormányerők

négy fronton kezdtek hadjáratot Hama és az északnyugati Idlíb tartományban.

A tájékoztatás szerint a szárazföldi műveletnek a Damaszkuszt Aleppóval összekötő autóút biztosítása is célja. Az Iszlám Államnak azonban ezen a területen nincsenek állásai.

Orosz harci gépek ugyanakkor lerombolták az amerikaiak által kiképzett egyik szíriai lázadó csoport legnagyobb fegyverraktárát. Hasszán Hadzs Ali, a Liva Szukor al-Dzsabal nevű ellenzéki csoport vezetője

egy héten belül már másodszor számolt be arról, hogy orosz légi csapások célpontjává váltak.

Október elsején állítólag mintegy húsz rakétát lőttek ki szervezetének katonai kiképzőtáborára Idlíb tartományban.