Történelmi jelentőségű volt Merkel és Hollande beszéde a szakértő szerint

MERKEL, Angela; HOLLANDE, Francois
Strasbourg, 2015. október 7. Angela Merkel német kancellár (b) és Francois Hollande francia államfő részt vesz az Európai Parlamentnek az Európai Unióról tartott kiemelt vitáján a parlament strasbourgi épületében 2015. október 7-én. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Vágólapra másolva!
26 éve volt utoljára olyan, hogy a német kancellár és a francia elnök egyszerre beszélt az Európai Parlamentben. Angela Merkel és Francois Hollande ugyan általánosságokat mondtak, beszédük mégis történelmi jelentőségű volt.
Vágólapra másolva!

Legutóbb 1989-ben, 26 évvel ezelőtt volt példa arra, hogy a francia elnök és a német kancellár együtt szólalt fel az Európai Parlamentben: akkor Francois Mitterrand és Helmut Kohl a berlini fal leomlásának apropóján látogatott egyszerre Strasbourgba. Szerdán a német és a francia vezető az Európai Unió helyzetét értékelő vitában szólalt fel.

26 éve nem beszélt egyszerre a német kancellár és a francia elnök az EP-ben Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Általánosságokat mondtak

A külügyi szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azt mondta, várható volt, hogy jellemzően általánosságokat fogalmaz meg a két politikus az illegális migrációról. Tamás Anna szerint Merkel és Hollande - történelmi jelentőségűnek nevezett - közös felszólalása azért is fontos, mert Európa egységesülési folyamatának közepette történt.