A tengeren fordítanák vissza a csempészeket

Refugees TURKEY Canakkale refugee crisis European refugee crisis European migrant crisis Migrant crisis Ayvacik SQUARE FORMAT CANAKKALE, TURKEY - SEPTEMBER 24: A boat carrying the Syrian, Afghan and Eritrean refugees, who were trying the to go to Greece's
Szír, afgán és eritreai menekültek egy török hajón
Vágólapra másolva!
Új műveletbe kezdett az Európai Unió. A cél az, hogy még partot érés előtt, a nyílt vízen visszafordítsák az észak-afrikai országokból Olaszországba, illetve a Törökországból Görögországba tartó embereket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban jelentősen átalakultak az Európába tartó migrációs útvonalak. Míg korábban Spanyolország, illetve Olaszország volt az Afrikából érkezők első európai úticélja, a növekvő szíriai menekültáradat miatt a török-görög útvonal vált fogalmasabbá.

Idén már közel 230 ezer ember szelte át a tengert kisebb-nagyobb csónakokon

Törökország és Görögország között. Az EU most arra készül, hogy hadihajókkal bírja visszafordulásra a csempészcsónakokat.

Olaszországba és Görögországba a tengeren át érkeznek Forrás: MTI

Az akció célja részben a migrációs nyomás csökkentése, részben a további tragédiák megakadályozása. Míg

tavaly egész évben 3300-an, idén augusztusig már 2300-an vesztették életüket

az Európába tartó tengeri út során, mert túlzsúfolt csónakjaik elsüllyedtek.

Szír, afgán és eritreai menekültek egy török hajón Forrás: AFP/Hanife Erdinc

A művelet parancsnoka, Enrico Credendino szerint egyelőre hat hadihajóval indulnak az embercsempészek ellen, de további uniós hajók bekapcsolódására számítanak a Földközi-tengeren.

A sikeres átkelés után eldobált mentőmellények és autógumi-belsők Leszbosz szigetén Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A csempészcsónakokat visszafordító "Sophia művelet" egy migránsmentő hajón született kislányról kapta a nevét. Édesanyját augusztusban Líbia partjainál mentették ki a vízből.