Egyre többször támadnak menekültekre a németek

Heidenau, menekültellenes tüntetés
Police officers secure the area surrounding a former hardware store against assaults from opponents of the refugee accommodation in Heidenau, Germany, 21 August 2015. The former hardware store, which has remained vacant since 2013, will serve as a shelter to 250 refugees who arrived on the night of 21 August. Photo: Arno Burgi/dpa
Vágólapra másolva!
Idén majdnem 500 alkalommal támadtak menekülteknek otthon adó házakra Németországban. A tavalyi évhez képest megháromszorozódott ezeknek a támadásoknak a száma. A német belügyminiszter szerint ez szégyen. 
Vágólapra másolva!

A német kormány adatai szerint idén eddig csaknem 500 alkalommal támadtak menekültek otthonaira az országban, míg tavaly egész évben 200 alatt volt az ilyen jellegű atrocitások száma. Ezekről a számokról Thomas de Maizière német belügyminiszter beszélt a Westdeutsche Allgemeine Zeitung című lapnak. Azt is elmondta, hogy az esetek kétharmadában a közelben lakók vettek részt a támadásokban.

Olyanok, akiknek korábban nem volt dolguk a rendőrséggel.

Csak az atrocitások egyharmadát követték el olyan, szélsőjobboldali nézeteket valló emberek, akiket már ismert a rendőrség korábbi gyűlöletbűncselekmények elkövetése miatt. A miniszter kijelentette:

A szélsőségesek erősödése Németországban egyébként egyre látványosabb. Egy, a német közszolgálati MDR televízió felkérésére készített friss közvélemény-kutatás szerint Szászországban behozta a szociáldemokrata SPD-t a jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) alakulat: mindkét párt 13 százalékon állt. A szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt is bejutna a tartományi parlamentbe, ugyanis a felmérés szerint elérte az 5 százalékos küszöböt.

Menekültellenes tüntetés Heidenauban, Németországban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arno Burgi

Az Angela Merkel vezette Német Kereszténydemokrata Unió támogatottsága országosan 40 százalék alá zuhant – derült ki egy másik felméréséből. Az Alternatíva Németországnak a szövetségi parlamentbe is bejutna.

A legfrissebb adatok szerint, ugyanis hat százalékon állnak.

Év elején még úgy tűnt, hogy kifullad az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, azaz a Pegida nevű, bevándorlásellenes mozgalom is. Először lemondott a Hitlernek beöltöző vezetőjük, majd a belső viták miatt többen kiléptek a szervezetből, hogy új mozgalmat alapítsanak. Bő féléves csönd után viszont október 5-én hétfőn a Pegida drezdai tüntetésén ismét sok ezren, az MTI által közölt becslések szerint tízezren vettek részt.

Angela Merkel viszont a napokban többször is kijelentette, hogy ma is ugyanúgy határozna, mint szeptemberben, mikor beengedte a Magyarországról induló menekülteket.