Izraeli katonák megöltek három palesztint

Palesztinok követ dobálnak izraeli katonákra
Palesztin férfiak parittyával hajítanak követ az izraeli biztonsági erők tagjai felé - állandósultak Izraelben az összecsapások
Vágólapra másolva!
Izraeli katonák megöltek három palesztin fiatalt pénteken a Gázai övezetben kitört összecsapásokban. A Hamász vezetője már új intifáda kezdetének nevezte az erőszakhullámot.
Vágólapra másolva!

Megöltek három palesztin fiatalt, 17 másikat pedig megsebesítettek pénteken izraeli katonák a Gázai övezet izraeli határvidékén kitört összecsapásokban - jelentette a palesztin enklávé mentőszolgálata.

A zavargások a péntek déli ima után kezdődtek, amikor a Gázai övezet keleti részén

- mondták el az EFE spanyol hírügynökségnek szemtanúk, akik szerint a katonák éles lőszert és könnygázt vetettek be a tiltakozó tömeg feloszlatására.

Egy új intifáda kezdete

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vezetője már egy új intifáda, vagyis palesztin népfelkelés kezdetének nevezte pénteken az Izraelt és a megszállt területeket jelenleg sújtó erőszakhullámot.

- mondta Iszmáil Haníje egy gázai mecsetben a szokásos pénteki ima alkalmával.

Szeptember vége óta állandósultak az összecsapások Forrás: MTI/EPA/Abed Al-Haslamun

Eddig még sem az izraeli vezetők, sem pedig a mérsékelt ciszjordániai vezetés nem beszélt "harmadik intifádáról". Az első ilyen palesztin népfelkelés 1987 és 1993 között volt, míg a második 2000 és 2005 között, és palesztin részről több mint 5 ezer, az izraeli oldalon pedig mintegy 1200 halálos áldozatot követelt.

A héten a szintén a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád nevű iszlamista mozgalom is intifádára szólított fel.

Szigorúbban ellenőrzik a Templomhegyet

Izraelben és a megszállt területeken, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben több mint egy hete dúl az erőszak: eddig négy izraelit öltek meg a palesztinok, utóbbiak közül pedig heten vesztették életüket.

A felek közti feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint

Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet,

ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.