Leállhat a szír lázadók kiképzése

Iszlám Állam
Vágólapra másolva!
Az Obama-kormányzat befejezte a nem iszlamista elveket valló szíriai ellenzéki fegyveresek kiképzését - írja a The New York Times. A programra félmilliárd dollárt szánt az USA, de nem sikerült ütőképes haderőt kiállítaniuk az Iszlám Állam ellen.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan még nem jelentették be, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya leállította a szíriai lázadók kiképzését, de a New York Times információi szerint erre sem kell sokat várni. Az USA és szövetségesei az Iszlám Állam elleni, szárazföldi bevetésekre próbáltak a Szíriában harcoló kormányellenes, de nem iszlamista elveket valló lázadókból ütőképes egységeket létrehozni, ám nem jártak sikerrel.

Alig maradtak a harctéren

A lap azt írja, hogy ezt meg nem nevezett kormányhivatalnokok már beismerték. Ashton B. Carter amerikai védelmi miniszter Londonban brit kollégájával tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy "személy szerint nem volt boldog a program első eredményeit látva". Hozzátette, hogy szerinte az újságírók hamarosan új híreket is hallanak majd a programról. Így fogalmazott:

Az már egy ideje látszik, hogy az 500 millió dolláros (nagyjából 140 milliárd forintos) program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Lloyd Austin, az Iszlám Állam elleni műveleteket irányító parancsnok a szenátus egyik bizottságában ismerte be még szeptemberben, hogy mindössze négy vagy öt olyan fegyveres maradt hadra fogható, akiket amerikai irányítással képeztek ki.

Ellenük kellett volna harcolni, de nem sikerült összerakni a sereget Forrás: Twitter

Már a katonák kiválasztása is nagyon nehezen ment, írta a The Wall Street Journal. Az amerikaiak hónapokat töltöttek el azzal, hogy leellenőrizzék a programba bevont önkéntesek múltját. A harcosokat az Aszaddal szembefordult, magas rangú szíriai tisztek választották ki.

Kínosan ügyelni akartak arra, nehogy terroristák kezébe jussanak amerikai fegyverek.

Végül mégis ez történt: szeptember végén a The Telegraph arról számolt be, hogy egy 70 fős szíriai egység parancsnoka fegyvereket adott az al-Kaidához tartozó an-Nuszra Front harcosainak. Az eszközöket szinte rögtön azután átadták az amerikai vezetéssel kiképzett erők, hogy átlépték a török–szír határt.

Az oroszok miatt kínos

A kiképzési program kudarca azért is kínos az Obama-kormányzat számára, mert egyre több olyan hír érkezik Szíriából, hogy Oroszország repülőgépei nyugatbarát szíriai lázadókat bombáznak. Szergej Lavrov viszont folyamatosan arról beszél, hogy ők csak és kizárólag terroristákra mérnek csapásokat.

„Egyelőre senki sem mondta meg, hogyan és hol működik a Szabad Szíriai Hadsereg, vagy hol és hogyan működnek a mérsékelt ellenzék más csapatai” – idézte Szergej Lavrovot nemrég az MTI. Az orosz külügyminiszter szerint az FSA-nek (Free Syrian Army) nevezett szervezet mára egy „fantomképződmény lett”.