Uniós szakértői csoportot vezet Schmitt Pál

Nemzeti Összetartozás Napja Schmitt Pál Nemzeti Összetartozás Napja Schmitt Pál Nemzeti Összetartozás Napja a Magyarság Házában
Nemzeti Összetartozás Napja a Magyarság Házában
Vágólapra másolva!
Schmitt Pált választotta meg csütörtökön elnökének az a magas szintű szakértői csoport, amelynek az a feladata, hogy értékelje a sport szerepét az Európai Unió külkapcsolataiban, és tanácsot adjon arra vonatkozólag, hogy miképpen járulhat hozzá a sport az unió külpolitikai céljainak eléréséhez.
Vágólapra másolva!

A testület Navracsics Tibor uniós biztos kezdeményezésére jött létre, és most tartotta első ülését. A csoport jövő júniusra készíti el jelentését.

Schmitt Pál új feladatot kapott Fotó: Polyak Attila - Origo

A korábbi magyar olimpikon, sportdiplomata és köztársasági elnök mellett a szakértői csoportnak 14 tagja van. Danka Barteková szlovák skeetlövő; a francia Jean Brihault egyetemi tanár, aki az Európai Kézilabda-szövetség elnöke; Razvan Burleanu, a Román Futballszövetség vezetője; az ír Mary Davis, aki az európai és eurázsiai speciális olimpiai szervezet vezetője; Valérie Fourneyron korábbi francia sportminiszter; Adam Giersz, aki a lengyel kormányban töltötte be ugyanezt a posztot; az egykori ír cselgáncsozó, Patrick Joseph Hickey, aki az Európai Olimpiai Bizottság elnöke; a svéd Nemzeti Sportszövetség elnöke, Karin Mattson Weijber; Richard Parrish brit sportjogász; a spanyol Maria Carmen Perez Gonzales; Snezana Samardzic-Markovic korábbi szerb sportminiszter, Albrecht Sonntag német sportszociológus; Esther Vergeer többszörös paralimpiai bajnok kerekesszékes teniszező; valamint Thierry Zintz belga egyetemi tanár.