Az amerikai elnökjelölt-aspiráns furcsákat mondott a holokausztról

Ben Carson egy kampányrendezvényen
Vágólapra másolva!
Ha nem lettek volna olyan szigorúak a fegyvertartási szabályok Európában a huszadik század harmincas-negyvenes éveiben, a holokauszt sem úgy következett volna be, ahogy végül megtörtént - ezt a republikánusok egyik elnökjelölt-aspiránsa mondta az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Ha az emberek kezében több fegyver lett volna akkoriban, a holokauszt során is kevesebb ember halt volna meg európában - ezt gondolja Ben Carson, a republikánus elnökjelöltségért egész jó esélyekkel küzdő aspiráns. A nyugdíjas gyermek-idegsebész először könyvében, a "Még tökéletesebb unió" címet viselő kampánykiadványban írta ezt le, majd amikor a CNN-en rákérdeztek erre a mondatára, részletesebben is kifejtette véleményét.

Azt mondta, hogy a zsarnokok először mindig lefegyverzik a népet, és csak utána tudják uralmuk alá hajtani az embereket. Így fogalmazott:

"Azt gondolom, hogy Hitler nem tudta volna olyan könnyen elérni a célját, ha az emberek fel lettek volna fegyverezve" - jelentette ki.

Ben Carson egy kampányrendezvényen Forrás: MTI/AP/Jim Cole

A BBC azt írja, hogy egy antiszemitizmussal foglalkozó szervezet is reagált a kijelentésre. Az Anti-Defamation League ("Rágalmazásellenes Liga") szerint a holokauszt és az amerikai fegyvertartási szabályokról szóló vita összekapcsolása

helytelen és sértő.

A cikk ráadásul megemlíti, hogy az 1943-as varsói gettólázadás során a fegyveres zsidó ellenállók körülbelül 20 nácit tudtak megölni, míg közülük 13 ezren haltak meg.

Az afroamerikai származású jelöltaspiráns arról is beszélt, hogy az amerikai iskolai lövöldözések szerinte kevésbé járnának tragikus következményekkel, ha a tanárokat felfegyvereznék, vagy legalább több fegyveres őr volna az iskolákban.

Ben Carson a közvéleménykutatási eredmények szerint a második legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns - csak Donald Trump előzi meg őt a listán.