Ismét bírálta Magyarországot a horvát miniszterelnök

Zoran Milanovic nem először bírálja Magyarországot.
Vágólapra másolva!
Zoran Milanovic szombaton újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "Magyarország jó volt Horvátországhoz a délszláv háborúban, mert ez nem került neki semmibe, most azonban akadályozza az igazságügyi együttműködést". 
Vágólapra másolva!

A horvát miniszterelnök úgy ítéli meg, hogy nem őt vagy a kormányát kell felelőssé tenni azért, mert Magyarország és Horvátország között megromlott a viszony.

Zoran Milanovic nem először bírálja Magyarországot. Forrás: AFP/Thierry Charlier

Korrupciós vádak

A megromlott viszonynak szerinte az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség, Ivo Sanader volt kormányfő, a budapesti kormány és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az oka, s az azzal a bűncselekménnyel és korrupciós vádakkal áll összefüggésben, amely az INA horvát olajipari vállalat körül kialakult, és amely ügyben Budapest visszautasítja az együttműködést a horvát igazságszolgáltatással.

A MOL visszautasította a vádakat

A horvát ügyészség tavaly márciusban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Azzal vádolja, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a vádakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.